Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Licht verstandelijke beperking (LVB) bij kinderen en jongeren

Jongen tuin sneeuw

Wat is een licht verstandelijke beperking?

Wanneer je kind een licht verstandelijke beperking heeft, betekent dit dat hij dingen moeilijk vindt die voor anderen gemakkelijker zijn. Zoals leren of plannen maken, met vrienden omgaan of problemen oplossen.

De afkorting van licht verstandelijke beperking is ‘LVB’. Mensen kunnen niet zien dat je kind een LVB heeft. Vaak merken ze het ook niet en dat kan lastig zijn. Want dan denken ze dat je kind iets begrijpt, maar eigenlijk snapt hij het niet. En dat wil je kind dan misschien liever niet zeggen. Elk kind is anders, dus ook alle kinderen met een licht verstandelijke beperking. Iedereen kan het op een andere manier ervaren.

>> Meer over licht verstandelijke beperking op Brainwiki.nl

Jongen tuin sneeuw

Meer over lichtverstandelijke beperking (lvb)

>> Vereniging LFB
Landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking.

>> Steffie
Als je kind iets niet snapt of hulp nodig heeft kan Steffie.nl misschien helpen. Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit.

>> MEE
MEE zet zich in voor mensen met een beperking en hun netwerk. Ze ondersteunen bijvoorbeeld bij het regelen van zorg en hulp.

>> (Sch)ouders
(Sch)ouders is Platform van, voor en door ouders van een kind met onder andere een lichamelijke- en/of een verstandelijke beperking. Hier komen onderwerpen aan bod waar ouders mee te maken (kunnen) krijgen op enig moment, ongeacht de soort beperking of aandoening.

>> Sophi
Bij Sophi vind je iemand om mee te praten, je gevoel je te delen, of voor advies. Het is een digitale omgeving voor, door en met ouders van een kind met een verstandelijke beperking.

>> ASVZ: Ouders voor Ouders
Bij Ouders voor Ouders kun je je verhaal delen met iemand die iets vergelijkbaars meemaakt. Ouders voor Ouders is er voor kleine en grote vragen, en ook voor wanneer je gewoon even hun hart wil luchten.

Terug naar boven

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? >> Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind krijgt medicatie en heeft een lichtverstandelijke beperking (lvb)

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘is het verslavend?’. >> Naar Begrijp je medicijn

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

LVB & Uitbuiting

Themapagina van het Landelijk Kenniscentrum LVB over jongeren met een licht verstandelijke beperking als slachtoffers van uitbuiting

>> Naar het Landelijk Kenniscentrum LVB

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.