Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Psychose bij kinderen en jongeren

Meisje met gekleurd haar

Wat is een psychose?

Kinderen met een psychose vermengen de wereld om zich heen met hun eigen fantasiewereld. Je kind kan daardoor het gevoel hebben dat hij achtervolgd wordt. Of dat hij bijzondere boodschappen ontvangt via de televisie of via stemmen in zijn hoofd. Dat noemen ze wanen.

Meisje met gekleurd haar

Het kan ook zijn dat je kind dingen hoort, ziet, ruikt, proeft of voelt die andere mensen niet ervaren. Dat heet hallucineren. Of je kind heeft denkproblemen; hij kan zich niet meer concentreren op schoolwerk of is vergeetachtig. Hij heeft haar gedachten niet meer op een rijtje, waardoor zijn verhaal warrig wordt en andere mensen hem niet meer goed kunnen volgen.

Als je kind psychotisch is dan heeft hij dat zelf vaak niet door. Jij als ouder maakt je zorgen, net als anderen uit zijn omgeving.

Als je kind last heeft van één van de dingen die hierboven staan, betekent dat niet meteen dat hij last heeft van een psychose. Elk kind is anders, en ieder kind kan andere dingen ervaren. Alleen een psychiater kan je vertellen of je kind psychotisch is.

>> Meer over psychose op Brainwiki.nl

Meer over psychose

>> Ypsilon
Deze vereniging van familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid komt op voor de belangen, geeft voorlichting en organiseert lotgenotencontact.

>> Netwerk Vroege Psychose (NVP)

Het NVP is een netwerk voor en door professionals die werken in de zorg voor mensen met vroege psychose, en andere belangrijke betrokkenen zoals ervaringsdeskundigen en familieleden.

>> Cyberpoli
Bij de Cyberpoli Psychose kun je terecht voor uitleg over psychose, filmpjes en interviews met jongeren, ouders en experts. Ook kun je vragen stellen over psychose aan experts.

113 Zelfmoordpreventie
Hier werken hulpverleners die je graag te woord staan als je je zorgen maakt om iemand anders die zichzelf pijn doet of aan zelfmoord denkt.

Terug naar boven
Psychosen bij adolescenten

Annemiek Kuijer
Dit boek geeft hulpverleners, leerkrachten, ouders en adolescenten inzicht in psychosen bij adolescenten. Wat weten we over het ontstaan van een psychose? Wat weten we nog niet? Hoe kan iemand met een psychose het best geholpen worden? ‘Psychosen bij adolescenten’ beschrijft de diagnostiek en behandeling hiervan. Met Psychosen bij adolescenten wil de auteur bijdragen aan een beter begrip voor wat mensen met een psychose en hun naasten doormaken.

>> Bestel ‘Psychosen bij adolescenten’ bij Bol.com

Circe

Nell de Smedt
Wat is werkelijkheid en wat is verbeelding? Het leven is een rollercoaster die enkel omlaaggaat. Althans, voor Fiona Caligue. Na een bijna-doodervaring maakt ze kennis met Circe, een mysterieus meisje dat op ongepaste momenten verdwijnt. Zijn ze vrienden? Minnaars? Heeft Circe wel het beste met haar voor?

>> Bestel ‘Circe’ bij Bol.com

Terug naar boven

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? >> Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind krijgt medicatie bij een psychose

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘is het verslavend?’. >> Naar Begrijp je medicijn

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.