Samen werken, voor een psychisch gezonde jeugd

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Angst bij kinderen en jongeren

Meisje stoïcijns

Wat is angst?

Ieder kind is wel eens bang. Dat kan meestal geen kwaad. Angst voelen helpt je om te reageren als er gevaar dreigt. Het lichaam maakt zich klaar voor de reactie op het gevaar. Maar het kan ook zijn dat je kind heel vaak bang is, of te hoge niveaus of een extreme vorm van angst ervaart ook als er eigenlijk geen gevaar dreigt. Hij durft misschien niet meer naar buiten of kan niet slapen door de angst, en krijgt dit hevige bange gevoel steeds opnieuw. Het kan dan zijn dat je kind een angststoornis heeft. Maar elk kind is anders, dus ook alle kinderen met een angststoornis. Iedereen kan het op een andere manier ervaren.

>> Meer over angstklachten op Brainwiki.nl

Meisje stoïcijns

Zorgprofessionals kunnen terecht bij de praktijkstandaard Angst bij kinderen en adolescenten.

Meer over angst

>> GGZ Zorgstandaard angstklachten en angststoornissen
Deze kwaliteitsstandaard beschrijft in algemene termen vanuit het perspectief van de patiënt wat goede zorg is voor mensen met een bepaalde psychische aandoening. Deze zorgstandaard is bedoeld voor professionals, patiënten en hun naasten en toont de (landelijke) norm waaraan multidisciplinaire, integrale zorg bij psychische aandoeningen moet voldoen. Niet alleen op het gebied van medicatie en behandeling, maar ook met aandacht voor participatie, de omgeving en de organisatie van zorg.

>> ADF Stichting
Patiënten- en familieorganisatie voor iedereen die te maken heeft met angst- en dwangklachten.

>> Nederlands Jeugdinstituut (NJi)
Informatie over angst voor ouders. Wat kan ik doen als mijn kind bang is?

Terug naar boven
Als je steeds bang bent

Angst bij kinderen: hoe zit dat?

Mere Vos
Alle kinderen, en ook alle volwassenen, zijn wel eens bang of angstig. Dat is heel normaal en ook heel nuttig; angst waarschuwt ons voor gevaarlijke dingen. Maar soms zijn we bang voor dingen die niet echt gevaarlijk zijn. Vaak is dit niet zo erg en gaat het vanzelf over. Maar soms gaat de angst niet zomaar over en ga je je door je angst anders gedragen dan je eerst deed. We noemen dit dan: een angststoornis. Dit boek gaat over kinderen die een angststoornis hebben.

>> Bestel ‘Als je steeds bang bent’ bij Bol.com

Angst: van monster tot stille kracht

Frits Boer
Angst is soms zo heftig dat je leven erdoor overhoop gegooid wordt. In het boek ‘Angst – van monster tot stille kracht’ laat Kenniscentrum-expert Frits Boer de lezer volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten kennismaken met de wereld die schuil gaat achter dit gevoel. Het boek is zeer toegankelijk en biedt veel praktische inzichten aan patiënten en ouders.

>> Bestel ‘Angst: van monster tot stille kracht’ bij Bol.com

Bang mannetje

Mathilde Stein en Mies van Hout
Bang Mannetje is voor alles bang. Bang om uitgelachen te worden, bang voor spoken en bang om de straat op te gaan in zijn lievelings-bloemenbroek. De Toverboom kan hem helpen om wat minder bang te worden, maar dan moet hij wel door het Wilde Woeste Woud heen om er te komen.

>> Bestel ‘Bang mannetje’ bij Bol.com

Kikker is bang

Max Velthuijs
Ontroerend prentenboek over bang zijn in het donker. Het was avond en Kikker was bang. Overal hoorde hij vreemde geluiden. En bij Eend thuis was het ook al niet pluis. Samen besloten ze door het bos naar Varkentje te rennen.Want die was voor niks en niemand bang!

>> Bestel ‘Kikker is bang’ op Bol.com

Monsters onder het bed

Opvoedwijzer voor ouders van bange kinderen

Peter Muris
Ieder kind is wel eens bang. Bang voor spinnen, voor onbekenden, voor monsters, voor het donker of om alleen te zijn. Meestal zijn deze angsten van korte duur: ze verdwijnen weer even snel als dat ze zijn verschenen. Maar wat als de angst ingrijpender is of langdurig aanhoudt? Wanneer is angst normaal en wanneer abnormaal? Hoe kunnen ouders vaststellen dat de angst van hun kind extreem is? En hoe moeten ouders daar mee omgaan?

>> Bestel ‘Monsters onder het bed’ op Bol.com

Selectief mutisme bij kinderen

Als een kind soms niet praat

Max Güldner
Het eerste Nederlandse boek over selectief mutisme en de behandeling ervan. Beschrijft selectief mutisme, de oorzaken, de diagnostiek en de behandeling hiervan. Bevat praktische tips, waardoor het boek geschikt is voor ouders, hulpverleners en leerkrachten.

>> Bestel ‘Selectief mutisme bij kinderen’ op Bol.com

Terug naar boven

Jongerenplatform Mind Young

Jongerenplatform MIND Young is het platform over je MIND voor en door jongeren. MIND Young biedt info, herkenbare verhalen, nieuws, tips en events over alles wat met je MIND te maken heeft.

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? >> Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind krijgt medicatie bij angst

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘is het verslavend?’. >> Naar Begrijp je medicijn

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.