Algemeen

Over het algemeen kunt u met uw kind - of kan uw kind alleen - niet rechtstreeks naar een kinder- en jeugdpsychiater. U heeft een verwijzing nodig. Daarbij zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt zelf hulp zoeken, bijvoorbeeld bij de huisarts of het wijkteam, en u vrijwillig laten verwijzen naar de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Er zijn echter ook situaties waarin ouders en kinderen met enige drang en soms zelfs met dwang van de kinderrechter bij de kinder- en jeugdpsychiater terechtkomen. Beide mogelijkheden worden op deze website besproken (zie "Vrijwillig of onvrijwillig").

Wat kan het Kenniscentrum voor u doen?

Als Kenniscentrum bieden wij zelf geen behandeling, maar onze lidorganisaties bieden gespecialiseerde kinder- en jeugdhulp in diverse regio’s. Zie de ledenkaart op onze website voor contactgegevens van ggz-organisaties bij u in de buurt.

Verder zouden de volgende organisaties nuttig voor u kunnen zijn:

Oudervereniging Balans

Oudervereniging Balans versterkt de positie van kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag. Dat doen zij door uitwisseling van kennis en ervaringen tussen ouders, onderwijs, zorgprofessionals en wetenschap.

Nationale zorgnummer

Het Nationale Zorgnummer is een advieslijn voor vragen over zorg, ondersteuning en participatie. Het Nationale Zorgnummer is een initiatief van verschillende patiëntenorganisaties, die opkomen voor uw belangen.

Cliëntondersteuning bij jeugdhulp

Wilt u graag steun bij het vinden van de juiste hulp voor uw kind? Of vindt u – of uw kind- het moeilijk om te praten met de gemeente of een zorginstelling? Dan helpt een cliëntondersteuner u.

Vertrouwenspersonen in de jeugdhulp

Wanneer u als ouder/verzorger met de jeugdhulp te maken krijgt, is er vaak al heel wat gebeurd. Het doel is om u en uw kind(eren) zo goed mogelijk te helpen. Maar soms gaat het niet zoals u wilt of zoals u had verwacht. Het AKJ helpt u door samen met u uit te zoeken wat er aan de hand is.


Gerben van Dijk

Webredacteur
Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we deze tekst verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat het ons weten.

 
Annuleren

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren