Algemeen

Over het algemeen kunnen ouders met hun kind of een jongere alleen niet rechtstreeks naar een kinder- en jeugdpsychiater. Men heeft een verwijzing nodig. Daarbij zijn er verschillende mogelijkheden. In principe hebben de ouders en het kind hun lot in eigen hand: zij kunnen zelf hulp zoeken en zich vrijwillig laten verwijzen naar de kinder- en jeugdpsychiatrie.
Er zijn echter ook situaties waarin ouders en kinderen met enige drang en soms zelfs met dwang van de kinderrechter bij de kinder- en jeugdpsychiater terechtkomen. Beide mogelijkheden worden besproken (zie "Vrijwillig of onvrijwillig").

Verandering vanaf 2015

Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugd-ggz. Wat betekent dat voor de zorg van uw kind? Kinderen en jongeren die al in behandeling zijn, houden dezelfde zorg. Ouders en jongeren kunnen voor zorg ook in 2015 altijd terecht bij hun huisarts. Lees er meer over op deze website van de overheid en vraag ernaar bij uw gemeente.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we deze tekst verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat het ons weten.

 
Annuleren

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren