De erfelijkheid van stoornissen

U vraagt zich misschien wel eens af hoe het komt dat uw kind psychische problemen heeft. Waarom uw ene kind wel en uw andere kind geen problemen heeft. Of het toeval is dat de problemen van uw kind wel erg lijken op de problemen die u zelf ook heeft gehad of nog steeds heeft. Psychische stoornissen en kenmerken daarvan zijn voor een belangrijk deel erfelijk bepaald. Daarnaast spelen ook omgevingsfactoren mee in het ontstaan van stoornissen, zoals omstandigheden tijdens de geboorte, ziekten of de unieke ervaringen die het kind opdoet bij het opgroeien.

De mate waarin stoornissen erfelijk bepaald zijn, is aangetoond door onderzoek bij tweelingen. Een-eiige tweelingen zijn genetisch vrijwel identiek, terwijl twee-eiige tweelingen gemiddeld 50 procent van hun genetisch materiaal delen. Dat betekent dat als een-eiige tweelingen meer op elkaar lijken dan twee-eiige tweelingen, bijvoorbeeld als het gaat om druk gedrag, genetische aanleg waarschijnlijk een rol speelt. Geen van de psychiatrische stoornissen zijn 100 procent erfelijk, dus ook bij eeneiige tweelingen kan de één een bepaalde stoornis ontwikkelen, terwijl deze bij de broer of zus achterwege blijft. Dat heeft dan te maken met de verschillende invloeden vanuit de omgeving die zij ervaren tijdens hun leven.

Verschillen tussen stoornissen
Hoe sterk de erfelijke aanleg meespeelt, verschilt per stoornis en leeftijd. Bij stoornissen die samengaan met aandachtsproblemen en hyperactiviteit (ADHD), agressie en oppositioneel (opstandig) gedrag, schatten onderzoekers dat verschillen tussen kinderen hierin voor zo'n 60 tot 70 procent erfelijk zijn. Bij stoornissen die samengaan met angst- of depressieve klachten is de erfelijkheid zo’n 40 tot 50 procent.

Optelsom
Bij geen enkele stoornis is erfelijke aanleg de enige oorzaak. Ook de omgeving verklaart een deel van de verschillen in psychische klachten tussen kinderen. Wetenschappers gaan ervan uit, dat er vele genetische en omgevingsfactoren in het spel zijn, die het risico op een psychisch probleem allemaal een beetje verhogen. Geen van deze factoren zijn op zichzelf voldoende om de stoornis te krijgen, maar opgeteld kunnen ze wel tot een stoornis leiden.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we deze tekst verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat het ons weten.

Annuleren

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren