Behandeling met psychotherapie

Ook voor de behandeling van aandoeningen met psychotherapie zijn protocollen (richtlijnen) opgesteld. Dit zijn voorschriften waarin is vastgelegd hoe er in bepaalde situaties gehandeld moet worden. Bij behandeling van een aandoeningen worden ouders en kinderen soms naar dit soort protocollen verwezen. Kinderen en hun ouders kunnen deze protocollen doornemen om een beter beeld te krijgen van de behandeling zelf, welke stappen er worden gezet en waarom, en wat er tijdens de behandeling van hen wordt verwacht. De protocollen zijn wetenschappelijk verantwoord, in veel gevallen grondig onderzocht en aantoonbaar effectief.

De meeste behandelprotocollen zijn tot nu toe vrij algemeen. Er zijn bijvoorbeeld behandelprotocollen voor angststoornissen of voor gedragsstoornissen. Waarschijnlijk verandert dit in de toekomst. De behandelprotocollen werken namelijk niet voor alle kinderen. Dat ligt in sommige gevallen aan het kind (elk kind is anders), in andere gevallen aan het soort probleem of de omstandigheden.

Daarom letten therapeuten tijdens de therapie altijd goed op of hun manier van werken aanslaat. Tijdens het therapieproces leggen ze het protocol naast het individuele kind. Dit kan uiteindelijk leiden tot aanpassing van het bestaande protocol.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Bij de behandeling met psychotherapie is vaak sprake van cognitieve gedragstherapie (CGT). Cognitieve gedragstherapie is een verzamelnaam voor een aantal soortgelijke therapieën, waarbij kinderen leren om naar zichzelf en hun omgeving te kijken op een manier die overeenkomt met de realiteit. Zo kunnen zij zich gemakkelijker onder de mensen begeven. Ook helpt cognitieve gedragstherapie kinderen bij het onder controle houden van hun stemming zodat ze betere beslissingen kunnen nemen in de dagelijkse praktijk. Er zijn voor de verschillende stoornissen varianten van cognitieve (gedrags-)therapie. Denk aan angststoornissen, depressie, posttraumatische stressstoornis, gedragsstoornissen en eetstoornissen. De therapie is geschikt voor jongeren, volwassenen en gezinnen. In mindere mate is de therapie te gebruiken bij jonge kinderen vanaf 4 jaar. De duur van een CGT-programma kan variëren van drie maanden tot ongeveer één jaar.

Om het meer concreet te maken: Veel stoornissen als angststoornissen en gedragsstoornissen komen voort uit denkfouten die jongeren en volwassenen zich voor een deel hebben aangeleerd. Iemand kan bang zijn aangelegd en daardoor angstig zijn. Maar vrijwel altijd zit er ook iets bij van een ‘aangeleerde’ gedachte dat er achter iedere boom gevaar schuilt. Via cognitieve gedragstherapie worden de denkfouten geanalyseerd, getoetst aan de werkelijkheid en vervolgens afgeleerd. Van de angstige aanleg is iemand moeilijk af te helpen. Maar door het aanpakken van de ‘aangeleerde’ denkfouten kunnen mensen beter omgaan met deze aanleg.
Een ander voorbeeld: een impulsief persoon heeft er een gewoonte van gemaakt altijd direct te reageren. Daarmee maakt hij zich niet altijd geliefd en wordt hij door zijn omgeving soms als moeilijk persoon gezien. Via cognitieve gedragstherapie kan die persoon leren zijn impulsen te herkennen, bij een signaal niet gelijk te reageren maar eerst eens na te denken, verschillende reacties te overwegen en vervolgens de beste reactie te kiezen. Wanneer dat beloond wordt met een prettige reactie van een ander, merkt de persoon dat hij daardoor beter kan functioneren.

Cognitieve gedragstherapie is in veel gevallen effectief gebleken.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we deze tekst verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat het ons weten.

 
Annuleren

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren