Samen werken, voor een psychisch gezonde jeugd

Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Meestgezocht: ADHDAutismeBijwerkingenSertralineVluchtelingenkinderen

Escitalopram en bijwerkingen voor kinderen en jongeren

voorgeschreven bij: depressie, angst, dwang

Bij welke klachten helpt escitalopram?

 • Je voelt je zo rot dat je je bed niet meer uit komt, nergens zin in hebt. Geen zin in eten hebt en slecht slaapt. Alsof je niets meer leuk vindt en je nergens meer naar toe wilt. Alles ligt aan jou en je voelt je schuldig. Je trekt je terug of wordt juist steeds op iedereen boos. Het onrustige gevoel gaat niet weg en geeft wanhoop. >> Lees meer over Depressie
 • Je voelt je bang voor de buitenwereld, durft niet naar school of je bent bang voor dieren. Je bent bang in groepen of voor onverwachte dingen. Bang zijn wordt soms paniek. Je weet niet waar je het moet zoeken. Je hart klopt snel en je zweet je rot. >> Lees meer over Angst
 • Je gedachten dwingen je tot iets. Je moet steeds iets doen, of je mag juist iets niet doen. Je moet bijvoorbeeld alles herhalen of meerdere keren aanraken. Zo niet, dan gebeuren er erge dingen. Alles lijkt wel vies en alleen je handen heel vaak wassen krijgt dat gevoel even weg. >> Lees meer over Dwang
Fluoxetine - voor

Hoe werkt escitalopram?

Escitalopram helpt bij verschillende klachten, zoals depressie, angsten en dwang.
Hoe kan dat?

 • Hoe escitalopram werkt weten we niet zeker. We denken dat gebieden in je hersenen die met gevoel te maken hebben, geholpen worden te herstellen.
 • Daardoor ga je je weer gewoon voelen. Je voelt je minder rot of bang. Je piekert minder en je gedachten dwingen je minder of word je minder snel kwaad. Je gaat weer minder vermijden en meer doen.

Escitalopram speelt een belangrijke rol in het regelen van en omgaan met emoties. Escitalopram is een SSRI, dat is de afkorting van Specific Serotonine Reuptake Inhibitor, ook wel serotonineheropnameremmers genoemd.

 • Escitalopram werkt dus specifiek op het serotoninesysteem.

Problemen in het serotoninesysteem kunnen leiden tot angstklachten of depressies. Als behandeling hiervoor gebruiken veel mensen antidepressiva in de vorm van serotonineheropnameremmers (SSRI). Deze middelen verhinderen de heropname van serotonine in de hersenen, waardoor deze stof langer actief blijft in de verbindingen tussen zenuwcellen.

Escitalopram helpt niet meteen. Het duurt een tijd voordat je hersenen zich helemaal aan die verandering hebben aangepast. Daardoor duurt het weken voordat klachten echt veel minder worden of zelfs verdwijnen. Wel kan je in het begin al bijwerkingen hebben, maar ook wat minder gespannen zijn.

Fluoxetine - na

Heeft escitalopram ook andere namen?

Escitalopram is onder meer bekend onder de naam: Lexapro. Dit is de merknaam, de naam die de fabrikant aan het medicijn geeft. Escitalopram is de naam van de werkzame stof in je medicijn.

Bij sommige medicijnen doet je behandelaar eerst lichamelijk en/of bloedonderzoek om te kijken of het wel een goed middel voor je is.

Bij escitalopram is dat meestal niet nodig.

Als je behandelaar wel onderzoek doet voor je met escitalopram begint, zal hij/zij je vertellen waarom hij/zij dat doet.

Terug naar boven

Je gebruikt escitalopram éénmaal per dag.

 • Je kunt het 's ochtends of 's avonds gebruiken.
 • Als je het 's avonds gebruikt en je slaapt slecht, kun je het beter 's ochtends proberen.
 • Als je het 's ochtends gebruikt en je bent daarna suffig, kun je het beter 's avonds proberen.

Als je het een keer vergeten bent: dat is niet zo erg.

 • Duurt het langer dan 16 uur voordat je de volgende dosis normaal neemt? Meestal neem je het dan alsnog.
 • Duurt het minder dan 8 uur voordat je dat volgende dosis normaal neemt? Meestal sla je deze dosis over.

Heb je hier vragen over? Overleg met de apotheek.

Het is wel de bedoeling dat je escitalopram dagelijks gebruikt. Escitalopram werkt niet als je het af en toe gebruikt of alleen als je denkt het nodig te hebben.

Ook moet je escitalopram nog een tijd blijven gebruiken als de klachten onder controle zijn, en het daarna met begeleiding afbouwen. Vraag je behandelaar als je wilt afbouwen.

Terug naar boven

Escitalopram gaat niet goed samen met veel andere medicijnen.

Escitalopram kan de werking van die andere medicijnen versterken.

Je behandelaar weet welke medicijnen niet goed samengaan met escitalopram.
Dat wil niet zeggen dat je die andere medicijnen niet mag gebruiken, maar dat moet je behandelaar bekijken. Soms moet de dosis dan worden aangepast.

Vertel je behandelaar daarom altijd welke medicijnen je gebruikt. Schrijf deze van tevoren op.

 • Ook de medicijnen die andere artsen hebben voorgeschreven.
 • Ook medicijnen of (kruiden)middelen die je zonder recept bij de apotheek of drogist koopt.

Let vooral op pijnstillers:

 • Zogenaamde NSAID's, bijvoorbeeld diclofenac, ibuprofen, naproxen. Maar er zijn veel meer van dit soort middelen, te veel om hier allemaal te noemen. De drogist of apotheker kan je vertellen of je pijnstiller een NSAID is.
 • Je kunt er maagklachten van krijgen.
 • Als je een pijnstiller moet gebruiken samen met escitalopram, krijg je soms een middel erbij om je maag te beschermen. Je behandelaar of de apotheker kan je daar alles over vertellen.
 • Paracetamol mag je trouwens wel gebruiken bij escitalopram.

Sommige middelen kunnen de werking van escitalopram versterken.

 • Dat kan gevaarlijk zijn.
 • Die middelen mag je niet samen met escitalopram gebruiken, behalve als je behandelaar heeft verteld hoe dat wel goed kan.

De belangrijkste middelen waar je mee moet oppassen zijn:

 • De pijnstiller tramadol
 • Sint-janskruid
 • Allerlei middelen die bij migraine worden gebruikt (zogenaamde triptanen)

Combinatie met een anticonceptiepil is uitgebreid onderzocht en veilig gebleken.

 • Soms kun je wel wat meer last van de anticonceptiepil krijgen, hoofdpijn bijvoorbeeld.
 • Overleg in dat geval met je behandelaar
Terug naar boven

Het is niet aan te raden escitalopram te combineren met alcohol of drugs omdat de kans op bijwerkingen daardoor groter wordt.

Sommige drugs kunnen zelfs erg gevaarlijk zijn als je escitalopram gebruikt.

Vraag altijd je behandelaar om advies over het gebruik van escitalopram in combinatie met andere middelen zoals alcohol en/of drugs.

Terug naar boven

Medicijnen hebben ook ongewenste effecten; dat noemen we bijwerkingen. In de bijsluiter staan een heleboel bijwerkingen. Het heeft geen zin om je bezig te houden met alle bijwerkingen die in de bijsluiter staan. Sommige bijwerkingen die in de bijsluiter staan, zijn niet belangrijk of komen heel zelden voor.

Let op: als je ergens last van krijgt of als je je niet lekker voelt, op welke manier dan ook. Vertel dit dan aan je behandelaar. Dat zou een bijwerking kunnen zijn die hier niet wordt vermeld. Je behandelaar zoekt uit of het een bijwerking is of iets anders.

Hieronder staan de bijwerkingen die vaak voorkomen of die gevaarlijk kunnen zijn. Dat betekent niet dat jij die bijwerkingen ook altijd krijgt.

Misselijkheid, geen zin in eten, braken, een beetje grieperig

 • Je wordt misselijk als je escitalopram inneemt.
 • Je hebt geen zin meer in eten, of je hebt geen honger.
 • Je moet overgeven.
 • Soms lijkt het net of je (een beetje) griep hebt: rillerig, zweterig, spierpijn, moe.

Dat gaat meestal over na een paar dagen, maar soms pas na twee tot drie weken. Het helpt vaak als je eerst een lagere dosis gebruikt. Als het dan beter gaat, kun je langzaam weer meer gaan gebruiken. Als je er misselijk van wordt, kan het ook helpen om de escitalopram in te nemen nadat je wat gegeten hebt.

Meestal zijn deze bijwerkingen geen reden om te stoppen met escitalopram. Twijfel je daar toch over, overleg het dan eerst met je behandelaar.

Angstig, opgefokt of nachtmerries

 • Je bent nog angstiger sinds je escitalopram gebruikt.
 • Of je bent opgefokt, of hyper sinds je escitalopram gebruikt.
 • Of je slaapt onrustig, of je hebt zelfs nachtmerries.

Dat gaat meestal over na een paar dagen, maar soms pas na twee tot drie weken. Het helpt vaak als je eerst een lagere dosis gebruikt. Als het dan beter gaat, kun je langzaam weer meer gaan gebruiken. Er zijn ook middelen die tegen deze bijwerking helpen. Je behandelaar kan zo'n middel de eerste weken erbij geven.

Meestal zijn ook deze bijwerkingen geen reden om te stoppen met escitalopram. Twijfel je daar toch over, overleg het dan eerst met je behandelaar.

De seks gaat niet goed meer

 • Je hebt geen zin meer in seks.
 • Je komt niet meer klaar of je krijgt geen erectie meer.

Seksuele bijwerkingen van escitalopram komen bij jongens en bij meisjes voor. Je kunt een paar dingen proberen om seksuele bijwerkingen te verminderen. Je moet wel geduld hebben bij het zoeken naar een oplossing, want niemand weet van tevoren wat bij jou helpt. Soms wordt het probleem in de loop van de tijd vanzelf minder. In overleg met je behandelaar kun je een lagere dosis proberen.

Er zijn middelen die geen seksuele bijwerkingen geven, maar die werken ook anders. Vraag daarom aan je behandelaar of een ander middel voor jou in aanmerking komt.

Er zijn ook middelen die tégen de seksuele bijwerkingen helpen. Vraag aan je behandelaar of je zo'n middel bij escitalopram kunt gebruiken.

Blauwe plekken, bloedneus, ontregelde menstruatie

Escitalopram werkt soms net als een bloedverdunner.

Vertel je behandelaar wat er aan de hand is. Die weet of het ernstig is. Als je er te veel last van hebt, vraag dan aan je behandelaar of een ander middel voor jou beter is.

Geen dieptepunten, geen hoogtepunten: alles grijs

Het kan je allemaal niet meer zo veel schelen.

 • Zo erg, dat je dingen niet meer leuk vindt.
 • Dat heet emotionele afvlakking.

Het is juist de bedoeling dat je minder piekert, meer durft, je gedachten minder dwingen en je minder snel kwaad wordt. Dat is het effect van escitalopram.

Maar als je last hebt van emotionele afvlakking, is dat te veel van het goede.

 • Dat kan komen doordat je te veel gebruikt; je hebt dan te veel van het bedoelde effect.
 • Het kan ook betekenen dat dit niet het goede medicijn is voor jou.

In overleg met je behandelaar kun je een lagere dosis proberen.

Als dat niet helpt kan je behandelaar een ander medicijn voorschrijven.

Denken aan de dood

Sinds je escitalopram gebruikt, denk je vaker aan de dood. Je wilt liever dood of hebt gedachten over zelfmoord.

Dat is echt verkeerd. Neem direct contact op met je behandelaar. Doe dat dezelfde dag nog als dat kan en anders de volgende dag.

Met je behandelaar kun je kijken wat er aan de hand is en hoe de situatie veilig kan blijven. Dit is mogelijk niet het goede medicijn voor jou.

Gewelddadige gedachten of dromen

Je hebt gewelddadige of hele agressieve gedachten of dromen. Je hebt zulke gedachten of dromen niet eerder gehad.

Dat is echt verkeerd. Neem direct contact op met je behandelaar. Doe dat dezelfde dag nog als dat kan en anders de volgende dag.

Met je behandelaar kun je kijken wat er aan de hand is en hoe de situatie veilig kan blijven. Dit is mogelijk niet het goede medicijn voor jou.

Dik worden en aankomen

Je wordt steeds dikker sinds je escitalopram gebruikt.

Minder en gezonder eten is de oplossing, maar dat is niet zo makkelijk.

Want escitalopram zorgt er soms voor dat je dikker wordt, ook als je niet méér bent gaan eten.

Bovendien krijg je van escitalopram regelmatig meer eetlust. Soms is dat juist prettig, als je eerst door je klachten was afgevallen en nu weer wat meer trek krijgt. Maar het kan ook zijn dat je meer aankomt dan de bedoeling was. Bespreek dit met je behandelaar en probeer je aan voedings- en beweegadviezen te houden, ook al is dit lastig. Je behandelaar kan je ook verwijzen naar een diëtist.

Als het advies van de diëtist niet helpt, is er meestal weinig aan te doen dat je dikker wordt.

Vraag dan aan je behandelaar of een ander medicijn voor jou beter is.

Buikpijn

 • Je bent misselijk
 • Je hebt geen zin meer in eten, of je hebt geen honger.
 • Je hebt last van verstopping in je darmen. Je kan hierdoor niet goed naar de wc.

Bij verstopping in je darmen: eet veel vezels (dat zit in groenten, volkorenbrood, fruit, noten) en drink genoeg.

Heb je na een paar dagen nog steeds klachten? Overleg met je behandelaar.

Terug naar boven

Escitalopram is net als alle andere SSRI's niet verslavend. Dat zou betekenen dat je behoefte hebt aan steeds meer van het medicijn.

Wel kunnen er onttrekkingsverschijnselen optreden als je stopt met het middel. Je krijgt dan (weer) bijwerkingen die komen door het afbouwen of stoppen van het medicijn.

Dat is de reden dat veel medicijnen heel langzaam en in kleine stapjes moeten worden afgebouwd. Stoppen met een medicijn moet altijd in overleg met de behandelaar.

Terug naar boven

Na ongeveer zes tot twaalf weken weten jij en je behandelaar of escitalopram goed genoeg werkt. Als dat niet zo is, overleg je met je behandelaar wat het beste is:

 • de dosering aanpassen
 • stoppen met escitalopram
 • overgaan op een ander middel
 • of nog een middel erbij nemen.

Als het goed werkt, moet je escitalopram zeker een halfjaar of langer gebruiken. Je behandelaar bespreekt meestal na een (half)jaar of je nog langer door moet gaan met het gebruiken van escitalopram. Als je stopt: let samen met je behandelaar goed op of het niet langzamerhand weer slechter gaat. Als het inderdaad weer slechter gaat, kun je vaak het beste weer de dosering gaan gebruiken waarmee het goed ging. Ieder (half)jaar overlegt je behandelaar opnieuw met je of verder gebruiken nodig is. Soms heb je escitalopram vele jaren nodig.

Terug naar boven

Als je stopt, verdwijnt escitalopram heel langzaam uit je lichaam. Dat kan een paar weken duren. Dus de effecten en bijwerkingen van escitalopram verdwijnen niet ineens.

Als je ineens stopt met escitalopram, kun je je na één of enkele dagen beroerd voelen. Dat kunnen onttrekkingsverschijnselen zijn, die komen door het plotseling stoppen. Onthoudingsverschijnselen lijken vaak op de bijwerkingen die je had bij het begin van het innemen van escitalopram:

 • misselijkheid
 • geen zin in eten
 • angstig, opgefokt
 • soms lijkt het net of je (een beetje) griep hebt: rillerig, zweterig, spierpijn, moe

Maar het kunnen ook de klachten zijn die je had voor je met escitalopram begon. Die kunnen terugkomen als je stopt met escitalopram.

Overleg met je behandelaar. Die kan er misschien achter komen of het de oude klachten zijn of onttrekkingsverschijnselen.

Het is verstandig om eerst met je behandelaar te overleggen als je wilt stoppen. Die kan je vertellen hoe je niet ineens, maar langzaam kunt stoppen met escitalopram. Dan heb je minder kans op onttrekkingsverschijnselen en als ze er zijn, zullen ze minder heftig zijn.

Terug naar boven

Je hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Een medicijn onnodig gebruiken of onnodig lang is nooit goed.

Wat gebeurt er met je hersenen als je jarenlang escitalopram gebruikt? Escitalopram wordt al meer dan tien jaar heel veel gebruikt. Er zijn nog nooit beschadigingen gevonden in de hersenen.

Heb je meer vragen hierover? Je behandelaar kan hierover meedenken.

Terug naar boven

Let op: deze informatie vervangt de officiële bijsluiter niet.

wolkje

Verstrekte informatie

Het is belangrijk er rekening mee te houden dat de verstrekte ‘Begrijp je medicijn’-informatie slechts een selectie is van hetgeen algemeen bekend is over het betreffende medicijn en slechts bedoeld is als informatieve ondersteuning bij het gebruik. Er is geen garantie dat een en ander volledig accuraat en compleet is. Zo wordt bijvoorbeeld geen uitputtende opsomming gegeven van alle waarschuwingen en/of bijwerkingen. Hoewel de ‘Begrijp je medicijn’-informatie periodiek wordt gecontroleerd en aangepast is het bovendien niet mogelijk om te garanderen dat ‘Begrijp je medicijn’ volledig up-to-date is. ‘Begrijp je medicijn’ is dan ook niet bedoeld, en mag ook niet worden opgevat of gebruikt als, vervanging van de bijsluiter van de fabrikant of het advies van de voorschrijvend arts. Eventuele onduidelijkheden in ‘Begrijp je medicijn’ of afwijkingen van de bijsluiter dienen te allen tijde te worden besproken met de voorschrijvend arts. Het zelfstandig, zonder overleg met de voorschrijvend arts, aanpassen van het medicijngebruik wordt ten zeerste ontraden en mag onder geen enkele voorwaarde gebeuren op grond van de ‘Begrijp je medicijn’-informatie.

Aansprakelijkheid

Gelet op de bovengenoemde beperkingen is enige en alle aansprakelijkheid van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (inclusief zijn leden en/of aan hem verbonden partijen) voor enige en alle nadelige gevolgen, schade en/of kosten ontstaan door of als gevolg van de middels ‘Begrijp je medicijn’ verstrekte informatie, uitgesloten. Aan de ‘Begrijp je medicijn’-informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Auteursrecht

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie behoudt zich alle rechten van intellectuele eigendom en auteursrecht voor op de door hem middels ‘Begrijp je medicijn’ verstrekte informatie. De ‘Begrijp je medicijn’-informatie mag zonder nadrukkelijke toestemming hiertoe niet worden gekopieerd dan wel in andere publicaties of auteursrechtelijke werken worden overgenomen. De ‘Begrijp je medicijn’-informatie mag gebruikt worden ter voorlichting aan derden (zoals bijvoorbeeld patiënten) en te dien einde worden toegezonden en/of verstrekt onder de nadrukkelijke voorwaarde dat deze disclaimer te allen tijde kenbaar aanwezig is dan wel anderszins ter hand wordt gesteld.

Terug naar boven

‘Begrijp je medicijn’ is financieel mede mogelijk gemaakt door het Fonds Psychische Gezondheid en Zilveren Kruis/Stichting Gezondheid Spaarneland.

De update en uitbreiding van Begrijp je medicijn is in 2020-2021 tot stand gekomen in samenwerking met:

 • Jongeren van de NJR en bredere netwerk van het Kenniscentrum
 • Ouders uit de ervaringsraad
 • Naomi den Besten, senior projectleider bij NJR
 • Kirsten Hoogerheide, kinder- en jeugdpsychiater bij Youz
 • Zhenya Pashkina, illustrator
 • Geneesmiddelencommissie

De eerste versie van Begrijp je medicijn is tot stand gekomen in samenwerking met:

 • James Boekbinder, interaction designer
 • Maarten Elling, freelance medewerker, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
 • Peter Moleman, farmacoloog, Moleman Psychopharmacology
 • Zhenya Pashkina, illustrator

Daarnaast gaat onze speciale dank uit naar de jongeren en de ouders van de kinder- en ouderraden van diverse betrokken kinder- en jeugdpsychiatrische instellingen.

Terug naar boven

© Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie maakt gebruik van cookies voor analyse van het gebruik van deze website en om de website optimaal te laten werken. Uw bezoek blijft daarbij anoniem. Voor meer informatie, zie onze privacyverklaring

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten