Samen werken, voor een psychisch gezonde jeugd

Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Boeken en video’s

De komende tijd voegen we meer boeken en video’s aan deze pagina toe.

Hieronder staan interessante boeken, video’s en links over wat het betekent om te leven met een ernstig psychisch probleem. Voor het kind of de jongere, en voor het gezin.

Op deze pagina

Algemeen

Ben je nou helemaal bestempeld?

Emma
Dit boek, geschreven door een moeder, geeft de strijd weer rond diagnoses als adhd en pdd-nos. Maar ook de vreugde die je kunt beleven aan een kind dat “anders” is. Heeft een kind iets aan stempels? Of is “gewoon” kind zijn genoeg? Lees, en bepaal zelf.

Meer lezen…

Ben Je Nou Helemaal Bestempeld Boek Adhd
Boekomslag Ben Jij Anders

Ben jij anders?

Voorlichtingsboek voor kinderen met ADHD of een contactstoornis
Yvonne Gerrits-Douma
Kinderen met ADHD of een contactstoornis krijgen vaak te horen dat ze druk zijn of raar doen. Dit boekje is speciaal voor hen geschreven. In Ben jij anders? wordt uitgelegd wat er met hen aan de hand is, welke problemen zij daardoor kunnen tegenkomen en hoe zij hiermee om kunnen leren gaan. Ook geeft het boek opdrachten en richtlijnen voor hun (groeps)opvoeders. Ben jij anders? geeft handvatten voor een betere omgang tussen opvoeder en kind. Voor opvoeders wordt het gemakkelijker om naast het kind te gaan staan, terwijl het voor kinderen gemakkelijker wordt om steun van volwassenen te accepteren. Sociaal-pedagogisch hulpverlener Yvonne Gerrits-Douma is groepswerker in de kinder- en jeugdpsychiatrische kliniek van Accare.

Meer lezen…

Boekomslag Broers en zussen van speciale en gewone kinderen

Broers en zussen van speciale en gewone kinderen

Invloed op ontwikkeling en gedrag

Frits Boer
Prof. dr. Frits Boer schrijft in dit boek over wat het betekent om broer of zus te zijn van een speciaal kind. Hij geeft antwoord op de vraag hoe je hiermee omgaat als ouder of als hulpverlener. Deze speciale kinderen beïnvloeden de ontwikkeling van hun broer of zus en andersom.

Meer lezen…

Boekomslag Buitenbeentjes

Buitenbeentjes

Psychische stoornissen bij kinderen en adolescenten

Hans Schachtschabel

Dit boek schetst het werkterrein van de kinder- en jeugdpsychiatrie, geeft een overzicht van de normale ontwikkeling van het kind, en bespreekt vervolgens zeven veel voorkomende kinder- en jeugdpsychiatrische stoornissen: autisme spectrum stoornissen (ASS), aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), angststoornissen, stemmingsstoornissen, eetstoornissen, oppositioneel opstandige en antisociale gedragsstoornissen, psychotische stoornissen.

Meer lezen…

Boekomslag Gestoord

Gestoord

Roos Geerse en Wouter Kusters

Wat betekent het als je moeder schizofreen is? Of dat een klasgenootje autistisch is? Gestoord is een stripboek met begrijpelijke teksten over allerlei psychische aandoeningen.

Meer lezen…

Boekomslag Hoe Overleef Ik Mezelf

Hoe overleef ik mezelf?

Francine Oomen
De puberteit, hoe voelt dat eigenlijk? Jij verandert, maar doen je ouders dat ook? Of denken ze nog steeds dat je een kleuter bent? Wat doe je als je ouders het er niet mee eens zijn dat je graffiti spuit, een piercing laat zetten en eigenwijs bent? En wat doe je als je gepest wordt, terwijl je wilt dat iedereen je bewondert?

Meer lezen…

Boekomslag Kinderen in de syndroommix

Kinderen in de syndroommix

De complete gids voor ouders, docenten en andere professionals

Martin L. Kutscher

De meeste leer-, ontwikkelings-, en gedragsstoornissen komen bij kinderen niet alleen. Vaak hebben kinderen verschillende kenmerken van verschillende stoornissen. Kutscher geeft op een eenvoudige manier informatie over deze wisselwerking tussen verschillende stoornissen.

Meer lezen…

Boekomslag Verboden Voor Ouders

Verboden voor ouders

Leren leven [alleen voor pubers]

Gijs Jansen
Waarom is er op school eigenlijk geen vak dat ‘leren leven’ heet? Waarom leer je als puber alles over wiskunde, Napoleon, voetwortelbeentjes en het naamwoordelijk gezegde, maar vertelt niemand je iets over gedachten, gevoelens en dat ingewikkelde superdrukke leven van je? Waarom bestaan er zoveel boeken over jou, maar is er niets voor jou?

Meer lezen…

NCRV Dokument: Kinderen van de Hondsberg

Bekijk NCRV Dokument: Kinderen van de Hondsberg

Tweedelige documentaire van Roel van Dalen over het observatiecentrum de Hondsberg in Oisterwijk, waar kinderen met een (licht) verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen worden begeleid.
Bekijk deel 1
Bekijk deel 2

Veda beslist zelf: jong en een euthanasiewens

Bekijk Veda beslist zelf: jong en een euthanasiewensVeda lijdt van jongs af aan aan vele psychische aandoeningen die het leven voor haar ondragelijk maken. Op haar 17de meldt ze zich aan bij de Levenseindekliniek in de hoop dat zij haar kunnen helpen met haar ultieme wens: euthanasie. In hoeverre kan iemand met zo veel psychische problemen over haar eigen leven beslissen? En is iemand van 17 jaar niet veel te jong om ‘uitbehandeld’ te zijn?
Bekijk de documentaire

ADHD

Addaisy

ADDaisy

Tirtsa Ehrlich
Daisy is negen jaar en zit in groep 4. Ze is in groep 4 blijven zitten omdat ze niet zo goed mee kon komen. In het boek vertelt ze waarom het niet lukte om goed op te letten en legt ze uit wat ADD is. Ook geeft ze haar ’10-tips-hoe-om-te-gaan-met-ADD’.

Meer lezen…

Boekomslag Addavid

ADDavid

Tirtsa Ehrlich
David is elf jaar en zit in groep 6. In groep 4 is hij blijven zitten omdat hij niet zo goed mee kon komen. In het boek vertelt hij waarom het niet lukte om goed op te letten en legt hij uit wat ADD is. Ook geeft hij zijn ’10-tips-hoe-om-te-gaan-met-ADD’.

Meer lezen…

Cover De ADHD van Andre

De ADHD van André

Christine Kliphuis
Kinderboek over André, die altijd erg druk is. Thuis en op school, overal veroorzaakt hij onrust en chaos. Vaak willen andere kinderen niet met hem spelen en hij moet regelmatig op de gang werken. Juf Amira gaat met zijn ouders praten. Zij nemen André mee naar de dokter. Daar blijkt dat hij ADHD heeft.

Meer lezen…

Adhd Bij Kinderen Boeken

ADHD bij kinderen

Anneke Eenhoorn
Anneke Eenhoorn schrijft aan de hand van praktijkvoorbeelden over de nieuwste ontwikkelingen van het brein en ADHD. Een boek vol tips voor ouders, leerkrachten en hulpverleners.

Meer lezen…

Boekomslag de Adhd Golf

De ADHD golf

De toename van ADHD en hoe ouders, leerkrachten, artsen en anderen hiermee omgaan

Alan Schwarz en Jorgen van Drunen
De ADHD golf van onderzoeksjournalist Alan Schwarz is voor iedereen die te maken krijgt met ADHD. Nu steeds meer kinderen de diagnose ADHD krijgen is het hoog tijd voor een kritische blik op de diagnosestelling, het toegenomen medicijngebruik en de rol van ouders, leerkrachten, artsen en farmaceuten. Een onmisbaar boek over de laatste ontwikkelingen rondom ADHD.

Meer lezen…

Alle Dagen Hartstikke Druk

Alle Dagen Hartstikke Druk

Mirjam Mous
Indy heeft ADHD. Dat betekent dat hij Alle Dagen Hartstikke Druk is. Volgens Indy’s moeder tenminste. Indy zelf denkt dat het ook best Alle Dagen Helden Daden kan betekenen. Zijn grootste held is de indiaan Sitting Bull. Die zit zo stil, dat het net is alsof hij uit rots is gehakt. Indy kan helemaal niet stilzitten. Hij is een Springende Stier. En niet iedereen is daar even blij mee…

Meer lezen…

Boekomslag Alle Honden Hebben Adhd

Alle honden hebben ADHD

Kathy Hoopmann
Ontroerend, vol humor en informatie. ADHD wordt in dit boek op een andere, verfrissende manier benaderd, in vergelijking met dieren.

Meer lezen…

Boekomslag Chaos

Chaos

Wil Wevers
Bas heeft ADHD en is daardoor superchaotisch. Op een dag gaat door zijn schuld iets helemaal mis. Zijn vadel besluit daarop om met Bas en een aantal van zijn vrienden van Bas te gaan kamperen. Dat gaat ook niet helemaal oke, maar het wordt wel een fantastische week.

Meer lezen…

Dit Is Adhd Boek

Dit is ADHD

Jan Buitelaar en Arga Paternotte
Deze geheel herziene versie van het boek Het is ADHD geeft een actueel en compleet verhaal over alles wat er zich rondom ADHD afspeelt. Het boek begint met de kenmerken, oorzaken, gevolgen, signalering en diagnostiek van ADHD. Hierna leest u wat het voor het gezin betekent als een of meer gezinsleden ADHD hebben en krijgt u praktische tips over de aanpak van het gedrag. Voorts worden gedragstherapie en een aantal cognitieve trainingen besproken. Ook de voor- en nadelen van medicatie bij ADHD worden beschreven, evenals alternatieve behandelvormen. Ten slotte komt de school aan de orde, met tips hoe school en ouders kunnen samenwerken wanneer er een kind of jongere met ADHD in de klas zit.

Meer lezen…

Een Koude Douche

Een koude douche

Peter Vervloed & Elize Timersma
Op school moet Erik elke dag twee tabletjes slikken om rustig te blijven. Dat mag hij nooit vergeten. Daarom staat er op zijn tafel in de klas een wekkertje om hem te waarschuwen. Erik heeft een hekel aan dat wekkertje. Als er op een dag een invaljuf komt, grijpt hij zijn kans. ‘Ik hoef mijn tabletjes niet meer te slikken,’ zegt hij. ‘Hier is het briefje van mijn moeder.’ Deze leugen zorgt al snel voor problemen. Leesboek voor basisschoolkinderen.

Meer lezen…

Cover Er Zit Een Leeuw In Mij

Er zit een leeuw in mij

Kristien Dieltiens
Nog voor de zon op is, is Wout al wakker. Hij springt uit zijn bed. Al zijn knuffeldieren springen mee. Er is zo veel te doen vandaag! Te veel om op te noemen. Wout heeft ADHD. Hij en zijn familie leren hiermee omgaan. En dat gaat niet altijd van een leien dakje. Een wakker boek over ADHD voor kinderen vanaf 5 jaar.

Meer lezen…

Het Is Adhd Boek

Het is ADHD

Arga Paternotte en Jan Buitelaar
Het is ADHD biedt een compleet overzicht van alle aspecten van ADHD aan opvoeders, ouders, leerkrachten en begeleiders van kinderen met ADHD. Van de eerste signalen tot de aanpak thuis, op school en met medicatie. Het boek is een gezamenlijke uitgave van Bohn Stafleu van Loghum en Balans, de vereniging voor ouders van kinderen met leer-, ontwikkelings- en gedragsstoornissen.

Meer lezen…

Omslag Ik en mijn ADHD

Ik en mijn ADHD

Blake Taylor
Blake is van jongs af aan hyperactief, impulsief en snel afgeleid. Toen Blake vijf jaar was en probeerde zijn jongere zusje uit haar kinderstoel te duwen, vermoedde zijn moeder voor het eerst dat Blake ADHD had. ‘Ik weet hoe het voelt als je moeder echt kwaad wordt omdat jij leuk in de tuin met een katapult kiezels aan het schieten bent en er per ongeluk een dwars door de glazen schuifdeur gaat.Of dat je vriendje niet opbelt om samen te gaan fietsen, terwijl hij het had beloofd. En raad eens: je bent niet de enige!’

Meer lezen…

Boekomslag In mijn kop staat alles op zijn hoofd

In mijn kop staat alles op zijn hoofd

Sylvia van den Heede

De 13-jarige Fee is druk, zowel van binnen als van buiten. Omdat ze veel gedachten in haar hoofd heeft, vindt ze dat het tijd is om een boek te schrijven over haar leven, Ze vertelt vol overgave en zelfspot in de ik-vorm over haar belevenissen en problemen op school en thuis. Om die problemen sturen haar ouders haar naar een psychiater. Fee geneert zich daarvoor. Is ze gek? Ze begrijpt het allemaal niet zo. Langzaam maar zeker wordt zowel haar als de lezer duidelijk dat ze ADHD heeft, iets waar ze zelf nog nooit van gehoord heeft.

Meer lezen…

Opvoedwijzer Adhd Boek

Opvoedwijzer ADD & ADHD

Tips en strategieën voor ouders van kinderen met aandachtsproblemen

Edward Hallowell en Peter Jensen
Er zijn boekenkasten vol geschreven over aandachtsproblemen bij kinderen. Helaas gaan veel boeken vooral in op wat er allemaal misgaat en worden ADD en ADHD alleen als iets negatiefs gezien. Opvoedwijzer ADD en ADHD is anders. In dit positieve boek stellen Edward Hallowell en Peter Jensen dat er tegenover elk negatief aspect van ADD-gedrag een positieve kracht staat: doorzetting in plaats van koppigheid, creatief versus impulsief, en enthousiast in plaats van opdringerig. Door op deze sterke punten te focussen, kun je jouw kind helpen om het beste uit zichzelf te halen.

Meer lezen…

Boekomslag Slim maar

Slim maar…

Help kinderen hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken

Peg Dawson en Richard Guare

In Slim maar… hebben Peg Dawson en Richard Guare baanbrekend onderzoek vertaald naar uiterst praktische adviezen en tips. Met behulp van werkbladen, vragenlijsten en uitgebreide leeftijdsgebonden informatie kunnen ouders en professionals voor elk kind een specifiek en effectief actieplan opstellen.

Meer lezen…

Boekomslag Slim Maar Pubereditie

Slim maar… Pubereditie

Help adolescenten hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken

Richard Guare, Peg Dawson en Colin Guare
In deze Pubereditie van Slim maar… laten Guare en Dawson zien wat ouders en professionals kunnen doen om oudere kinderen en adolescenten te helpen bij het versterken van hun executieve functies. Aan de hand van bewezen effectieve strategieën en met behulp van talloze activiteiten, voorbeelden, werkbladen en oefeningen kunnen professionals en ouders direct aan de slag om voor elke puber specifieke actieplannen op te stellen.

Meer lezen…

Boekomslag Vergeten, kwijt en afgeleid

Vergeten, kwijt en afgeleid

Joyce Cooper-Khan en Laurie Dietzel
Vergeten, kwijt en afgeleid is speciaal voor ouders van kinderen met zwakke executieve functies. Na een beknopte maar zeer heldere uiteenzetting van wat executieve functies zijn en hoe ze zich ontwikkelen, gaan de auteurs uitgebreid in op de vraag wat je er aan kunt doen. Aan de hand van herkenbare voorbeelden bieden ze talloze praktische strategieën en nuchtere tips om executieve functies van kinderen thuis en op school te versterken.

Meer lezen…

Boekomslag Ze Vinden Me Druk

Ze vinden me druk!

Martine Delfos

Ze vinden me druk is een therapeutisch verhaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Het is bedoeld voor kinderen die last hebben van hyperactief gedrag en kinderen met ADHD. Het kan ook als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat hyperactief en ADHD voor hun leeftijdgenoten betekent. Dit boek is een hulpmiddel om de problematiek uit te leggen en bespreekbaar te maken.

Meer lezen…

NCRV Dokument: ADHD

Bekijk NCRV Dokument: ADHD

Documentaire die twee gezinnen met kinderen met ADHD volgt.
Deel 1: De diagnose
Deel 2: Rust, reinheid en ritalin

Is ADHD gewoon jongensgedrag?

Kan druk gedrag helpend zijn voor kinderen met ADHD?

Danique vertelt over haar drukke gedrag

Waarom vertonen kinderen met een ADHD-classificatie impulsief gedrag?

Is ADHD een erfelijke stoornis?

Vlog: Wat helpt op school om rustig te worden?

Hoe kan een leerkracht omgaan met druk en ongeconcentreerd gedrag?

Leven met ADD

Het Klokhuis ft. Typhoon - liedje over ADHD

Clipphanger: Wat is ADHD?

Adhdnetwerk.nl
Een netwerk van kinderartsen in Nederland die zich bezighouden met ADHD.

Autiplan.nl
Dit is een eenvoudige en duidelijke dag- en weekplanning met pictogrammen voor een persoon met Autisme, ADHD of een verstandelijke beperking. Je kunt de planning printen of gebruik hem direct op PC, tablet of mobiele telefoon.

Balansdigitaal.nl
Balans is de vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, zoals ADHD, dyslexie en PDD-NOS.

Gedragsproblemen in de klas
De site geeft praktische handreikingen om kinderen met ADHD te kunnen ondersteunen in de klas.

MijnEigenplan.nl
Een handige app voor telefoon of tablet die ondersteunt bij de dagelijkse routine.

Angst

Boekomslag Broers en zussen van speciale en gewone kinderen

Als je steeds bang bent

Angst bij kinderen: hoe zit dat?

Mere Vos
Alle kinderen, en ook alle volwassenen, zijn wel eens bang of angstig. Dat is heel normaal en ook heel nuttig; angst waarschuwt ons voor gevaarlijke dingen. Maar soms zijn we bang voor dingen die niet echt gevaarlijk zijn. Vaak is dit niet zo erg en gaat het vanzelf over. Maar soms gaat de angst niet zomaar over en ga je je door je angst anders gedragen dan je eerst deed. We noemen dit dan: een angststoornis. Dit boek gaat over kinderen die een angststoornis hebben.

Meer lezen…

Boekomslag Angst

Angst

Van monster tot stille kracht

Frits Boer

Angst is soms zo heftig dat je leven erdoor overhoop gegooid wordt. In het boek ‘Angst – van monster tot stille kracht’ laat Kenniscentrum-expert Frits Boer de lezer volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten kennismaken met de wereld die schuil gaat achter dit gevoel. Het boek is zeer toegankelijk en biedt veel praktische inzichten aan patiënten en ouders.

Meer lezen…

Boekomslag Angst Bij Kinderen

Angst bij kinderen

Kinderpsychologie in praktijk

Frits Boer
Bij sommige kinderen neemt angst de overhand en belemmert het hun ontwikkeling. Dit boek gaat over zulke kinderen. Het boek biedt praktische tips voor ouders en hulpverleners en is gebaseerd op de nieuwste inzichten. De schrijver van het boek is Frits Boer, hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie bij het Amsterdam UMC.

Meer lezen…

Boekomslag Angst En Depressie

Angst en depressie

Over angsten, depressies en aanverwante problematiek bij kinderen en jongeren

Willem de Jong
Angststoornissen en depressies gaan in 50% van de gevallen samen. Kinderen en jongeren trekken zich terug, vermijden spannende situaties en maken zich onzichtbaar. Dit boek is bedoeld voor ouders en hulpverleners om signalen tijdig op te kunnen pikken en om ernaar te kunnen handelen.

Meer lezen…

Boekomslag Bang Mannetje

Bang mannetje

Mathilde Stein en Mies van Hout
Bang Mannetje is voor alles bang. Bang om uitgelachen te worden, bang voor spoken en bang om de straat op te gaan in zijn lievelings-bloemenbroek. De Toverboom kan hem helpen om wat minder bang te worden, maar dan moet hij wel door het Wilde Woeste Woud heen om er te komen.

Meer lezen…

Boekomslag Ik Ben Bang

Ik ben bang

Van angsthaas tot held
Núria Roca
In dit boek leren kinderen het onderscheid tussen verschillende soorten bang-zijn. En hoe je ermee kunt omgaan. Sommige kinderen hebben heel veel angst, andere zijn stouter. Maar iedereen is weleens bang. Het wordt duidelijk dat een beetje bang zijn soms goed is, zoals in druk verkeer. Dan ben je voorzichtiger. Maar heel veel angst verlamt je en maakt het leven een stuk moeilijker.

Meer lezen…

Boekomslag Ik Sterf Duizend Doden

Ik sterf duizend doden

Victoria Farkas
Minou (14) heeft faalangst en niet zo’n beetje ook. Iedere keer als ze een boekbespreking moet houden of gymles heeft, sterft ze duizend doden. Zo omschrijft Minou haar faalangst. Ze probeert het voor iedereen verborgen te houden, ook voor haar twee beste vriendinnen Hanneke en Fadoua.
Als ze erachter komen dat Minou fantastisch kan zingen, geven Hanneke en Fadoua haar, als verrassing, op om auditie te doen voor Idols. Hoewel de auditie pas over een paar maanden is, maakt Minou zich daar nu al iedere dag druk over en is ze er helemaal niet blij mee.

Meer lezen…

Boekomslag Kikker Is Bang

Kikker is bang

Max Velthuijs

Ontroerend prentenboek over bang zijn in het donker. Het was avond en Kikker was bang. Overal hoorde hij vreemde geluiden. En bij Eend thuis was het ook al niet pluis. Samen besloten ze door het bos naar Varkentje te rennen.Want die was voor niks en niemand bang!

Meer lezen…

Boekomslag Monsters Onder Het Bed

Monsters onder het bed

Opvoedwijzer voor ouders van bange kinderen

Peter Muris
Ieder kind is wel eens bang. Bang voor spinnen, voor onbekenden, voor monsters, voor het donker of om alleen te zijn. Meestal zijn deze angsten van korte duur: ze verdwijnen weer even snel als dat ze zijn verschenen. Maar wat als de angst ingrijpender is of langdurig aanhoudt? Wanneer is angst normaal en wanneer abnormaal? Hoe kunnen ouders vaststellen dat de angst van hun kind extreem is? En hoe moeten ouders daar mee omgaan?

Meer lezen…

Boekomslag Pim De Leeuwentemmer

Pim de leeuwentemmer

Opvoedwijzer voor ouders van bange kinderen

Antonie Schneider en Christina Kadmon
Voor Pim gaat er niets boven een logeerpartij bij tante Lies. Maar op een dag gebeurt er iets wat hem vreselijk aan het schrikken maakt. Aan de rand van het bos ziet hij een echte leeuw! ‘s Nachts kan Pim niet slapen omdat hij de hele tijd aan de grote leeuw moet denken. Gelukkig helpt tante Lies hem over zijn angst heen. De volgende dag is het Pim die ervoor zorgt dat de leeuw weer veilig teruggaat naar de dierentuin.

Meer lezen…

Boekomslag Selectief Mutisme Bij Kinderen

Selectief mutisme bij kinderen

Als een kind soms niet praat

Max Güldner
Het eerste Nederlandse boek over selectief mutisme en de behandeling ervan. Beschrijft selectief mutisme, de oorzaken, de diagnostiek en de behandeling hiervan. Bevat praktische tips, waardoor het boek geschikt is voor ouders, hulpverleners en leerkrachten.

Meer lezen…

Boekomslag Wat Kun Je Doen Als Je Te Veel Piekert

Wat kun je doen als je te veel piekert

Een help-oefenboek voor kinderen

Dawn Huebner
Als je het gevoel hebt dat niks je meer helpt bij je bange gevoel of bij het piekeren, kun je het stappenplan uit dit boek gebruiken. Aan de hand van tekenopdrachten en andere oefeningen helpt het je om je over je angsten heen te zetten.

Meer lezen…

Parnassia: Animatie angststoornis

Boekje open: Bang mannetje

Autisme (ASS)

Boekomslag Alle Katten Hebben Asperger

Alle katten hebben Asperger

Kathy Hoopmann

Alle katten hebben Asperger laat de mooie en moeilijke kanten zien van het opvoeden van kinderen met autisme. De lezer krijgt door dit boek informatie over het syndroom van Asperger en zal ook de positieve kanten ervan kunnen zien. De foto’s tonen de kenmerken die veel mensen met Asperger hebben op een aandoenlijke manier.

Lees meer…

Boekomslag Alleen Met Mijn Wereld

Alleen met mijn wereld

Wessel Broekhuis
Wessel Broekhuis is 16 jaar. Net als alle jongeren zoekt hij naar zijn identiteit en de grenzen van wat hij wil en kan. Wessel is ook autistisch. Hij ontwikkelt zich van een angstige en schuwe jongen die prikkels vermijdt tot iemand met een eigen vriendenkring die metalconcerten bezoekt – het toppunt van prikkels. De ontwikkeling van Wessel Broekhuis dwingt respect af. Hij is niet gaan somberen en heeft zijn autisme overwonnen. Schrijven is zijn passie en met prachtige verhalen laat hij zien hoe hij zijn leven heeft vormgegeven.

Lees meer…

Als Door Een Draad Verbonden.jpeg

Als door een draad verbonden

Daniëlle van Asseldonk

Quinten, de zoon van Daniëlle van Asseldonk, is 9 jaar als hij de diagnose klassiek autisme krijgt. Voor hem, maar ook voor het gezin, is het een gevecht om te leren omgaan met deze diagnose. Dit verhaal gaat over een moeder van een autistisch kind. De strijd die zij geleverd heeft om, met haar gezin, op het punt te komen waar zij nu staan. Het verhaal en de gedichten zijn het verslag van de reis die tot nu toe is gemaakt.

Lees meer…

Altijd Is Altijd

Altijd is altijd – leven en dood van een jongen met autisme en een schisis

Jet Isarin
Een biografie, geschreven door Jet Isarin, over het leven van haar zoon David, die op 15-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. David had bij de geboorte een herseninfarct, werd met een schisis geboren, was slechthorend en ontwikkelde een autistische stoornis. Het boek geeft een volledig beeld van hoe zwaar het leven voor David was.

Lees meer…

Autism In De Praktijk

Autisme in de praktijk

Ellen Notbohm
Kinderen met een autisme spectrum stoornis vragen van hun omgeving een aanpak op maat. Ouders moeten als een soort “detectives” op zoek naar oorzaken van bepaald gedrag en naar oplossingen die hun kind kunnen helpen. Dat vraagt veel kennis, tijd, creativiteit en energie! Dit boek biedt talloze ideeën voor alledaagse problemen die zich bij deze kinderen voordoen en gaat hierbij uit van de mogelijkheden en sterke kanten van het kind.

Lees meer…

Boekomslag De Autisme Survivalgids

De autisme survivalgids

Luc Descamps en Maaike Devos
De Autisme Survivalgids is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het bestaat uit tips die je kunnen helpen in een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld naar school gaan. Elk hoofdstuk begint met uitleg over hoe kinderen met autisme dingen ervaren. Daarna volgen er beschrijvingen over hoe een situatie prettig kan verlopen voor iemand met autisme. En als laatste staan er tips.

Lees meer…

Autisme Zit Van Binnen

Autisme zit van binnen

Claudia de Kok
Autisme zit van binnen. De buitenwereld ziet het meestal niet en daardoor krijg je regelmatig een gevoel van onbegrip. De schrijfster is moeder van 2 autistische dochters en heeft een autistische echtgenoot. Ze neemt u mee in haar leven, haar gezin waar autisme er altijd is. Verder hoopt zij dat ze door haar boek meer duidelijkheid en bekendheid kan geven over McDD, dat specifieke kenmerken heeft en om een specifieke omgang vraagt.

Lees meer…

Geef Me De 5

Geef me de 5

Colette de Bruin-Wanrooy
Geef me de 5 is een praktisch houvast bij de opvoeding en begeleiding van kinderen met autisme. Het bestaat uit een boek en een Cd-rom. In het boek wordt aan de hand van de wijze waarop autistische kinderen waarnemen, denken en informatie verwerken, aangegeven waar hun handicaps liggen en hoe je er mee om kunt gaan.

Lees meer…

Ijstkastmoeder Boek

Ijskastmoeder (e-boek)

Janneke van Bockel
Als Janneke van Bockel te horen krijgt dat haar dochter asperger heeft, is ze gek genoeg opgelucht. Nu weet ze eindelijk waarom haar kind niet volgens de boekjes opgroeit. Maar dan slaat de onzekerheid toe. Want hoe kan ze haar kind helpen? Wat vergt dat van haar gezin? En hoe maakt ze de buitenwereld duidelijk dat haar dochter weliswaar bijdehand en dominant is, maar zeker niet onopgevoed.

Lees meer…

Ik En Autisme

Ik en autisme

Nathalie van Kordelaar
Ieder kind is uniek en dus ook ieder kind met een autisme spectrum stoornis. In dit interactieve boek kunnen kinderen en jongeren met autisme meer over ‘hun’ autisme vertellen door aan te geven welke informatie bij hen past. De opdrachten, tips en spelletjes kunnen samen met een meelezer uitgevoerd worden. Autisme uit zich bij iedereen op een andere manier, dat komt in dit boek duidelijk naar voren.

Lees meer…

Boekomslag Jikke Pikke Komt Er Wel

Jikke Pikke komt er wel

Renée Veenstra

Het eerste boek over autisme voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Ook bijzonder geschikt als studiewerk voor hulpverleners in medische kinderdagverblijven of voor leerkrachten speciaal onderwijs. Jikke is een jongen van acht met bruine krullen. Pestkoppen roepen soms ‘Jikke Pikke’ naar hem. Dat komt omdat hij wel slim is, maar toch ook anders.

Lees meer…

Boekomslag Kinderen Met Autisme Veilig Online

Kinderen met autisme veilig online

Nicola Lonie
Kinderen en tieners met autisme zijn kwetsbaar voor online gevaren. Zij zijn bijvoorbeeld vaker intensief met online computerspellen bezig en vangen sociale signalen minder goed op. Dit boek laat ouders en hulpverleners zien wat de gevaren kunnen zijn en hoe je deze voor kunt zijn. Het bevat adviezen op het gebied van controle door ouders, sociale netwerken, grooming, cyberpesten, internetverslaving en hacken. De risico’s en waarschuwingssignalen waar je op moet letten worden uiteengezet aan de hand van heldere adviezen en voorbeelden uit het dagelijks leven.

Lees meer…

Boekomslag Mijn Broertje Is Autistisch

Mijn broertje is autistisch

J. Moore-Mallinos

Een broertje of zusje hebben met autisme kan soms moeilijk zijn. Tibo schaamt zich voor zijn broertje wanneer hij vreemd doet in het bijzijn van klasgenootjes. Met de hulp van de juf leren de kinderen op school dat ook kinderen met autisme kansen moeten krijgen om zich te ontwikkelen en dingen te doen net als iedereen. Dit boek beschrijft situaties waarmee kinderen met autisme en hun familieleden te maken krijgen. In de bijsluiter vinden ouders, opvoeders en leerkrachten achtergrondinformatie.

Meer lezen…

Op Een Blauwe Dag Geboren

Op een blauwe dag geboren – indrukken van een autistische jongen met een bijzonder brein

Daniel Tammet
‘Ik ben geboren op 31 januari 1979, een woensdag. Ik weet dat het een woensdag was omdat de datum me blauw bijstaat, en woensdagen zijn altijd blauw, net als het cijfer negen of het geluid van harde, ruziënde stemmen.’ Daniel Tammet heeft een vorm van autisme, het Asperger-syndroom. Hij is ook een savant, net als Kim Peek, op wie de film Rainman is gebaseerd. Het grote verschil met andere savants is dat Daniel kan uitleggen wat er in zijn hoofd gebeurt.

Lees meer…

Boekomslag Pubergids Autisme

Pubergids autisme

Caroline van der Velde
De puberteit is een goed moment om te leren hoe autisme je functioneren beïnvloedt. Om zelfstandig te worden, zul je zelf oplossingen moeten vinden en je eigen stem moeten krijgen. Zo word je minder afhankelijk van je omgeving. En als je zelf weet wanneer je hulp nodig hebt, kun je daarom vragen – dat werkt beter dan je afsluiten. De Pubergids autisme helpt daarbij en geeft antwoorden op vragen als: moet je vertellen dat je autisme hebt? Hoe maak je vrienden? En nog veel meer.

Lees meer…

Ralph Over Emoties

Ralph – Over emoties en sociale situaties

Annemarie van den Berg
Een vrolijk prentenboek over Ralph, een jongetje met autisme. Aan de hand van een voorleesverhaal met tekeningen toont dit boekje hoe tekeningen en spel gebruikt kunnen worden om kinderen als Ralph inzicht te geven in emoties en sociale interacties. Het boek is een aanrader voor familie, buren en omgeving door de toegankelijke informatie over autisme.

Lees meer… of bekijk bibliotheken.nl

Sociaal Onhandig

Sociaal onhandig

C. Veen
In dit boek staan kinderen met de diagnose PDDNOS centraal. Deze kinderen hebben problemen in de ontwikkeling van sociaal begrip en sociaal gedrag. Een redelijk groot aantal van hen heeft ook last van aandachtsproblemen en hyperactiviteit, symptomen die passen bij de diagnose ADHD. Daarom komt ook ADHD regelmatig aan de orde in dit boek.

Lees meer…

Boekomslag Stijn Is Anders

Stijn is anders

Marleen Vanvuchelen
Stijn is anders. Zijn zusje Kaat kijkt verbaasd toe. Ze begrijpt het vreemde gedrag van Stijn niet. Stijn wil niet opstaan. Hij likt aan de spiegel. En hij wordt boos als Kaat met hem wil spelen. Mama en papa zeggen telkens dat Stijn anders is. Maar wat is anders dan? Marleen Vanvuchelen vertelt in een eenvoudig verhaal over een jongen met autisme.

Meer lezen…

Tommys Sunset

Tommy’s sunset

Tsurushima Hisako
Tommy’s sunset is de Engelse vertaling van een Japanse roman over de reis van een moeder en haar autistische kind. Hisako zelf over haar boek: “Choosing to write a work of fiction rather than, for example, a biography enabled me to present the autistic person’s way of thinking not as a sickness or as a burden on others, but as a way of seeing the world: a culture”.

Lees meer (E-book)

Boekomslag Wat Is Er Toch Met Kobus

Wat is er toch met Kobus?

David Barth en Inge Barth-Wagemaker
David Barth (1998) begon op jonge leeftijd met tekenen. Dit tekentalent gebruikt hij in dit boek om uit te leggen wat het voor hem betekent om autisme te hebben. In Wat is er toch met Kobus? laat David op een humoristische manier zien hoe het is om te leven met autisme. Daarnaast bevat dit boek relevante informatie en praktische tips.

Meer lezen…

Boekomslag De Wereld Van Luuk

De wereld van Luuk

Martine Delfos
Luuk heeft hele mooie verzamelingen, maar hij wil ook wel eens met een vriendje spelen. Hij weet niet hoe dat moet. De wereld van Luuk is een therapeutisch verhaal voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Het kan als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat autisme is en hoe je ermee om kunt gaan.

Meer lezen…

Boekomslag Het Wonderbaarlijke Voorval Met De Hond In De Nacht

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Mark Haddon 
Christopher is 15 en heeft autisme. Hij weet veel van wiskunde maar weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en wil niet aangeraakt worden. Christopher is in zijn eentje nog nooit verder geweest dan het einde van de straat. Maar waneer blijkt dat de hond van de buurvrouw is vermoord, gaat hij op onderzoek uit.

Lees meer…

De Ziekte Van Onduidelijkheid.jpeg

De ziekte van onduidelijkheid

Evelien Bleeker en Colette de Bruin
Evelien Bleeker heeft de ziekte van onduidelijkheid: ook wel autisme. Ze neemt de wereld waar als een verzameling losse puzzelstukjes. Hierdoor raakt ze regelmatig in paniek. Ze heeft 100% duidelijkheid van haar omgeving nodig. Wie haar verslag leest voelt zich meegenomen in een chaotische en vreemde wereld die tegelijk vaak verrassend herkenbaar is.

Lees meer…

NVA: Wat is autisme?

Clipphanger: Wat is autisme?

MIND Young Studio: Autismespectrumstoornis

Bijzondere dingen gebeuren

Drona en ik

2doc Drona En Ik 2doc 2010

Drona en ik

‘Drona en ik’ is een korte 2Doc documentaire. De film vertelt het verhaal van de autistische Drona door de ogen van zijn broer Arjun. Drona stelt veel vragen en is gefascineerd door bussen.

'Ben X' van Nic Balthazar

Autisme film video Ben X computerverslavingBestel Ben X bij bol.com

De film Ben X gaat over een jongen met het Syndroom van Asperger, die gepest wordt op school en daarom vlucht in de fantasiewereld van een computerspel.

Het Is Hier Autistisch

Video ASS - Het Is Hier Autistisch Bnnvara 2018

Het Is Hier Autistisch

Filemon Wesselink houdt interviews met mensen die autisme hebben en volgt hen in het dagelijks leven (BNN, 2018).

Voorlichtingsfilm: De zus van Einstein

Meer over autisme

Autisme.nl
De Nederlandse Vereniging voor Autisme maakt zich sterk voor mensen met autisme en hun familie. Het doel van de vereniging is de maatschappelijke positie van kinderen en volwassenen met autisme te versterken.

Autismecafé
Het Autismecafé is een ontmoetingsplek voor ouders met een kind met autisme. In een ontspannen sfeer kan men met elkaar praten, ervaringen uitwisselen en geïnformeerd worden over ontwikkelingen op het gebied van autisme.

Autsider.nl
Cursussen en andere activiteiten voor mensen die te maken hebben met Autisme Spectrum Stoornissen.

Autiplan.nl
Dit is een eenvoudige en duidelijke dag- en weekplanning met pictogrammen voor een persoon met Autisme, ADHD of een verstandelijke beperking. Je kunt de planning printen of gebruik hem direct op PC, tablet of mobiele telefoon.

Autismenoordholland.nl
Informatie over autisme en allerlei behandelvormen en tips.

Balansdigitaal.nl
Balans is de vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, zoals ADHD, dyslexie en PDD-NOS.

Gedragsproblemen in de klas
De site geeft praktische handreikingen om kinderen met een autisme spectrum stoornis te kunnen ondersteunen in de klas.

Leo Kannerhuis
Gelderse Instelling voor autisme.

MijnEigenplan.nl
Een handige app voor telefoon of tablet die ondersteunt bij de dagelijkse routine.

Borderline PS

Boekomslag Borderline De Baas

Borderline de baas

Gids voor naastbetrokkenen
Koos Krook

Het dikwijls extreme gedrag dat met een borderline persoonlijkheidsstoornis gepaard gaat, heeft grote invloed op naastbetrokkenen. Dit boek beschrijft onder meer welke factoren van invloed zijn op het ontstaan van borderlinegedrag en hoe de omgeving met dit gedrag om kan gaan. Ook gaat het boek in op de behandeling van borderline en hoe om te gaan met de hulpverlening. Dit alles aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Meer lezen…

Boekomslag Borderline Belevenissen

Borderline belevenissen

Ervaringen van mensen met borderline en hun naasten
Kitty van der Heijden

Voor Borderline belevenissen heeft Kitty van der Heijden mensen met borderline en hun naasten geïnterviewd. Hun eerlijke antwoorden schetsen een aangrijpend beeld van een leven vol pieken en dalen. Met veel frustratie en verdriet, maar ook met intense en mooie momenten. De indrukwekkende ervaringsverhalen bieden niet alleen herkenning en troost, maar bevatten ook tips om met borderline om te gaan. Zowel voor mensen met borderline, als voor hun dierbaren en naastbetrokkenen.

Lees meer…

Boekomslag De Borderline Dans

De borderline-dans

Anthony Walker
Psychiater Anthony Walker was getrouwd met een vrouw met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Hij schreef een verslag van zijn relatie; van de eerste ontmoeting tot het eind van zijn problematische huwelijk. In dit boek geeft hij weer hoe moeilijk het is om te leven met iemand met een borderline-stoornis, en tegelijk hoe ellendig iemand zich voelt die eraan lijdt. Het boek besluit met praktische psychiatrische informatie en adviezen.

Lees meer…

Boekomslag De Borderline Gids

De borderline-gids

Omgaan met een borderline-persoonlijkheidsstoornis
Randi Kreger
Een praktische ondersteuning bij de dagelijkse omgang met iemand met een borderline-persoonlijkheidsstoornis. In het eerste deel van De borderline-gids geeft Randi Kreger heldere, actuele informatie over de stoornis: kenmerken, oorzaken, achtergronden en behandelopties. Het tweede deel bevat een praktisch vijfstappenprogramma om de relatie met de betrokkene te verbeteren.

Lees meer…

Boekomslag Leven Met Een Borderline Persoonlijkheidsstoornis

Leven met een borderline persoonlijkheidsstoornis

Josephine Giesen-Bloo
Dit boek beschrijft wat een borderline persoonlijkheidsstoornis eigenlijk is. Het ontstaan, het verloop, de invloed op de omgeving, de mogelijke behandelingen en de toekomstperspectieven komen uitgebreid aan de orde. Dit boek is met name geschreven voor mensen met een borderline stoornis en voor mensen die iemand met een borderline stoornis in hun (nabije) omgeving hebben, maar is zeker ook bruikbaar voor de hulpverlener.

Lees meer…

Boekomslag Omgaan Met Borderline

Omgaan met borderline

Een praktische gids voor naastbetrokkenen
Erwin van Meekeren en Hans de Jong
Partner, gezinsleden, vrienden en collega’s zijn genoodzaakt te reageren op de vaak complexe problematiek van hun naaste met borderline. Dit boek gaat in op symptomen en wat voor behandelingen er mogelijk zijn, maar ook ligt de nadruk op hoe een betrokkene met deze problematiek om kan gaan. Daarnaast zijn er een lijst met nuttige adressen en uitleg over de belangenverenigingen opgenomen.

Lees meer…

Boekomslag Wat Borderline Met Je Doet

Wat borderline met je doet

Arthur Hegger
Een borderline persoonlijkheidsstoornis kan relationele moeilijkheden veroorzaken. Familie, vrienden en collega’s weten zich geen raad met de heftige emotionele reacties. Degene met borderline  heeft het gevoel van ijsschots naar ijsschots te springen en zich bij niemand echt veilig te voelen. Er is steeds een gevoel van dreiging iemand te verliezen met wie je een band hebt. Wat borderline met je doet geeft informatie over deze problematiek. Het boek richt zich op zowel de cliënt als op de naastbetrokkenen.

Lees meer…

Doe even normaal: Borderline

MIND Young Studio: Borderline altijd manipulatief? Echt niet!

MIND Young Studio: Autismespectrumstoornis

Kennisclip: Borderline persoonlijkheidsstoornis

Depressie (stemmingsstoornis)

Boekomslag Als Je Nergens Meer Zin In Hebt

Als je nergens meer zin in hebt

Depressie bij kinderen: hoe zit dat?
Mere Vos

Niet alleen volwassenen kunnen depressief zijn, maar ook kinderen. Dat is wat anders dan je af en toe een beetje somber of verdrietig voelen. Depressie is een ziekte, al zie je dat niet altijd aan de buitenkant.Misschien ken jij wel een kind in je omgeving dat een depressie heeft, of ben jij zelf depressief. Dit boekje helpt je beter te begrijpen wat een depressie precies is en heel belangrijk: wat je eraan kunt doen.

Meer lezen…

Boekomslag Dit Is Geen Dagboek

Dit is geen dagboek

Erna Sassen
Een paar jaar na het overlijden van zijn moeder wordt de 16-jarige Boudewijn ‘ziek’. Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Zijn vader stelt hem voor de keuze: ‘Vanaf nu schrijf je elke dag een stukje in dit schrift en je luistert elke dag naar tenminste één van deze cd’s. Zo niet, dan laat ik je opnemen.’ Boudewijn begint met forse tegenzin aan zijn ‘strafwerk’, maar gaandeweg blijkt het schrijven een uitlaatklep.

Lees meer…

Boekomslag Doorzetten

Doorzetten

Linda Fontijn
Sanna is al een tijdje niet meer vrolijk en dat kan verschillende redenen hebben: oma is overleden, papa zat overspannen thuis en ze is verhuisd naar België. Haar ouders vinden dat ze moet doorzetten, maar wat ze ook probeert, het helpt niet.

Lees meer…

Boekomslag En Prozac Is Mijn Paracetamol

En Prozac is mijn paracetamol

Zestien en depressief
Charlie Bee
Als Charlie 14 jaar is besluiten haar ouders te scheiden. Twee jaar later krijgt ze te horen dat zij een depressie heeft. Ze krijgt medicijnen, bezoekt een psycholoog en wordt uiteindelijk opgenomen in een kliniek. Op het moment dat ze een afscheidsbrief schrijft beseft ze dat ze geen afscheid wil nemen van personen die haar dierbaar zijn. Dit zorgt voor verandering. Ze begint aan een lange klim omhoog. In dit boek schrijft Charlie haar eigen verhaal. Ze schrijft over haar paniekaanvallen, dat ze zichzelf snijdt en over een zelfmoordpoging die ze gedaan heeft.

Lees meer…

Boekomslag De Genezing Van De Krekel

De genezing van de krekel

Toon Tellegen
Op een dag voelt de krekel zich somber. De dieren doen er alles aan om het sombere gevoel te verdrijven uit het hoofd van de krekel. Het duurt een hele tijd voor de krekel zich weer beter voelt.

Lees meer…

Boekomslag Ik Was Veertien En Depressief

Ik was veertien en depressief

Mathilde Monaque

Op veertienjarige leeftijd ondergaat Mathilde Monaque een depressie die gepaard gaat met een ernstige vorm van anorexia. Ze moet zelfs opgenomen worden op de jongerenafdeling in het ziekenhuis. Wanneer ze de depressie overwonnen heeft besluit ze haar verhaal op te schrijven.

Lees meer…

Boekomslag Verloren

Verloren

Milou van der Horst
Verhaal over de twee vriendinnen Lieke en Demi. Lieke heeft veel problemen. Aan het begin van het boek raakt ze spoorloos verdwenen en ze laat een briefje achter. Demi is ontzettend ongerust en verdrietig om haar vriendin.

Lees meer…

Leven met de zwarte hond die Depressie heet

Je leven op zijn kop (over bipolaire stoornis)

NOS op 3: Wat gebeurt er in je hoofd als je depressief bent?

Dwang (OCS)

Boekomslag Bedwing Je Dwang

Bedwing je dwang

Werkboek
Else de Haan en Corine Pauw

Met het werkboek Bedwing je dwang gericht op kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar kunnen kinderen en ouders onder begeleiding van hun therapeut zelf aan de slag om hun dwanghandelingen en dwanggedachten onder controle te krijgen. Het bevat eenvoudige uitleg over hun probleem en veel praktische oefeningen. De humoristische illustraties en heldere vormgeving motiveren het kind en geven gespreksstof.

Meer lezen…

Dwang Dwingt

Dwang dwingt

Paul Wisman
Ruim 2,5% van de Nederlandse bevolking heeft last van dwangstoornissen in denken of handelen. Deze klachten verdwijnen niet vanzelf, worden vaak erger en kunnen ervoor zorgen dat iemand niet goed kan functioneren in het dagelijks leven. Dit boek vormt een goed overzicht van symptomen, soorten dwangbeelden, verklaringen en psychotherapeutische en medicamenteuze behandelingen.

Lees meer…

Boekomslag Een Dictator In M'n Kop

Een dictator in m’n kop

Het verhaal van een tiener over zijn ervaringen met obsessief-compulsieve stoornis
Joe Wells
Ben je wel eens bang geweest voor bacteriën op een deurkruk? Tel je thuis wel eens de traptreden? Stap je liever niet op de randen van stoeptegels? Joe Wells heeft vanaf zijn negende last van dwanggedachten en dwanghandelingen. In de volksmond heet dit een dwangneurose, in vaktaal een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Op zijn zestiende schreef Joe Wells dit informatieve boek. Hij beschrijft hoe zijn probleem begon, hoe het zijn functioneren thuis en op school beïnvloedde en hoe behandelingen met cognitieve gedragstherapie en medicatie hebben geholpen.

Lees meer…

Boekomslag De Goudvisjongen

De Goudvisjongen

Lisa Thompson

De 12-jarige Matthew lijdt aan OCD. Als op een dag een peuter, Teddy, vermist wordt en Matthew de laatste blijkt te zijn die hem heeft gezien, is het aan Matthew om op onderzoek uit te gaan. Ook als dit betekent dat hij zijn eigen angsten onder ogen moet komen en hij de veiligheid van zijn huis moet verlaten. Prijswinnend kinderboek voor 9 jaar en ouder.

Lees meer…

Boekomslag Het Heilige Moeten

Het heilige moeten

Mijn leven met een dwangstoornis
Claudia van der Werf 
De schrijfster van het boek is een ervaringsdeskundige met een dwangstoornis. Ze vertelt over haar dwangstoornis die haar jarenlang in haar greep hield en die ze verborgen hield voor haar hele omgeving. Uiteindelijk komt ze er vanaf.

Lees meer…

Boekomslag Moeten En Moed

Moeten & Moed

Verhalen over het leven met een dwangstoornis
Véronique Poll en Nynke Mulder
In dit boek staat informatie over wat een dwangstoornis nou precies is. Ook staan er 25 persoonlijke verhalen in van mensen die zelf een dwangstoornis hebben of een partner, ouder of kind hebben met een dwangstoornis.

Lees meer…

Boekomslag Schildpadden Tot In Het Oneindige

Schildpadden tot in het oneindige

John Green

Schildpadden tot in het oneindige gaat over vriendschap voor het leven, onverwachte ontmoetingen, Star Wars-fanfictie en een tuatara die op het punt staat een fortuin te erven. Maar bovenal gaat het over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten. Schrijver John Green: ‘Dit is mijn eerste poging om openlijk te schrijven over de stoornis waar ikzelf sinds mijn vroegste jeugd mee worstel. Het verhaal is verzonnen, maar gaat wel degelijk ook over mij persoonlijk.’

Lees meer…

Boekomslag Slaaf Van Mijn Gedachten

Slaaf van mijn gedachten

De behandeling van een dwangpatiënte
Marte van Santen

Sinds haar puberteit lijdt Maaike (49) aan smetvrees en controledwang. Allesoverheersend is de drang om eindeloos schoon te maken, dingen honderden keren te checken en alles in een vaste volgorde te doen. In Slaaf van mijn gedachten volgt Marte van Santen Maaike vóór, tijdens en na haar dagbehandeling bij de speciale dwangpoli van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Lees meer…

Wat Kun Je Doen Als Je Gedachten Vastlopen

Wat kun je doen als je gedachten vastlopen

Een help-oefenboek voor kinderen met OCS
Dawn Huebner

Dit boek leert kinderen en hun ouders cognitieve gedragstechnieken aan die gebruikt worden om een obsessieve-compulsieve stoornis te behandelen. Het interactieve help-oefenboek verandert kinderen in superdetectives die de trucs van OCS kunnen herkennen, waardoor ze er beter op kunnen reageren.

Lees meer…

DWANG, de vriendelijke vijand

Cognitieve gedragstherapie bij dwang

ADF Stichting: Spookie moet tellen

Eetstoornissen

Boekomslag Anorexia De Duivel Op Mijn Schouder

Anorexia. De duivel op mijn schouder.

Marieke de Winter

Dit boek is samengesteld uit verhalen die auteur Marieke voor haar familie en vrienden bijhield. Nu hoopt ze dat ze met haar verhaal andere mensen kan helpen. Marieke beschrijft hoe ze op jonge leeftijd al met haar gewicht bezig was en hoe haar opname in een kliniek haar geholpen heeft.

Meer lezen…

Boekomslag Gek Van Eten

Gek van eten

Als voeding je leven regeert
Sofie Rozendaal
Op haar zeventiende moest Sofie Rozendaal een half jaar lang revalideren van een scooterongeluk. Het fysieke herstel zette ook een ‘geestelijke genezing’ in gang. Sofie had namelijk anorexia nervosa. In Gek van eten vertelt ze onverbloemd wat een eetprobleem met je doet. Twaalf mensen met een fysiek of mentaal eetprobleem lieten Sofie het achterste van hun tong zien.

Lees meer…

Ik Ben Alice

Ik ben Alice

Jan Simoen en Alice Dupont
Dit boek gaat over Alice. Ze zit in haar examenjaar. Alice voelt zich dom en maakt zich zorgen over haar leven na de middelbare school. Alice heeft anorexia nervosa. In het boek lees je over de therapie die zij doorloopt. Het is geschreven vanuit Alice, je leest over haar gedachten en emoties.

Lees meer…

Boekomslag Ik Eet Als Niemand Het Weet

Ik eet als niemand het weet

Over boulimia nervosa en wat je eraan kunt doen
Jaap Spaans

De auteur gaat in op het verslavende karakter van boulimia en laat de lezer nagaan hoe het komt dat zijn of haar eetproblematiek nog niet doorbroken kon worden. Het boek beschrijft tips en oefeningen om boulimia de baas te worden. Het boek is bedoeld als hulpmiddel voor mensen met boulimia nervosa. Daarnaast is het geschikt voor hulpverleners die mensen met eetstoornissen begeleiden.

Lees meer…

Boekomslag Leven Met Een Eetstoornis

Leven met een eetstoornis

Anita Jansen en Hermien Elgersma
Leven met een eetstoornis laat zien wat je kunt doen om van je eetprobleem af te komen. Met inzichten uit jarenlange ervaring als therapeut en onderzoeker beschrijven de auteurs de realiteit van anorexia nervosa, boulimia nervosa en andere eetstoornissen, zoals de eetbuistoornis. Ze noemen de risicofactoren en beschrijven mogelijke therapieën.

Lees meer…

Boekomslag Lijnen Is Stom

Lijnen is stom!

Carolijn de Beij
Karlijn is tien jaar en vindt zichzelf te dik. Ze vergelijkt zichzelf met haar dunne, lange vriendin en gaat lijnen. Maar ze vindt het moeilijk om het lijnen vol te houden en voelt zich rot als het niet lukt om niet te snoepen. Haar moeder is psycholoog en legt haar uit dat iedereen een andere vorm lichaam heeft en dat het belangrijk is om gezond te eten.

Lees meer…

Boekomslag Lucas Het Komt Dik In Orde

Lucas, het komt dik in orde

Els Vercruysse

Een motiverend prentenboek over een jongen die worstelt met overgewicht. Met achter in het boek nuttige informatie voor ouders en leerkrachten die meer willen weten over obesitas, overgewicht, gezonde voeding en beweging.

Lees meer…

Boekomslag Het Meisje In Mijn Hoofd

Het meisje in mijn hoofd

Sophie van Gelder

Nette ziet het niet meer zitten. Ze voelt zich vreselijk eenzaam. Ze is pas vijftien, maar de tijd dat ze jong en zorgeloos was lijkt haar eeuwen geleden. Op school wordt ze geplaagd, haar vriendinnen raakt ze langzamerhand kwijt.

Lees meer…

Boekomslag Mijn Allerliefste Vijand

Mijn allerliefste vijand

Milou van der Horst

Milou van der Horst heeft het schrijven ontdekt toen ze haar ervaringen met anorexia op papier wilde zetten. Ze vond het fijn om haar gedachten van zich af te schrijven. Toen het weer beter ging, besloot ze van haar ervaringen een verhaal te maken. Daaruit ontstond dit boek: Mijn allerliefste vijand.

Lees meer…

Boekomslag Moeilijke Eters

Moeilijke eters

Effectieve oplossingen voor eetproblemen bij kinderen
Lori Ernperger en Tania Stegen-Hanson
Weigert je kind bepaald voedsel te eten? Moet het eten altijd op dezelfde manier worden bereid en opgediend? Is er angst, woede en/of machtsstrijd rond het eten? Moeilijke eters is geschreven voor ouders van kinderen met eetproblemen en professionals die met deze kinderen werken.

Lees meer…

Boekomslag Ouders Als Bondgenoot

Ouders als bondgenoot

Help je kind met een eetstoornis volgens de Maudsley-methode
James Lock en Daniel le Grange
Als ouder is het moeilijk om je kind te zien worstelen met een eetstoornis. Ouders als bondgenoot is een handleiding om een figuurlijk familiefront te bouwen om de ziekte te verslaan. Volledig herstel heeft veel tijd nodig en terugval komt vaak voor. Maar of je kind nu al in behandeling is of het probleem net begint te onderkennen, het moment om in actie te komen is nu.

Lees meer…

Boekomslag Overgewicht

Overgewicht

Janine Amos
Jim lijdt aan overgewicht. Op school kan hij bij het sporten niet meekomen met zijn leeftijdgenoten. Hierdoor wordt Jim verdrietig en dan gaat hij juist meer eten. Het verhaal van Jim legt uit wat voor veranderingen er nodig zijn om tot een gezond gewicht te komen. Hij moet bijvoorbeeld zijn levensstijl aanpassen. Ook wordt er verteld wat familie en vrienden kunnen doen om hem te helpen.

Lees meer…

Boekomslag De Overgewicht Survivalgids

De overgewicht survivalgids

Annik Simons
De overgewicht survivalgids is geschreven voor kinderen met overgewicht. Er wordt uitgelegd wat overgewicht is en wat obesitas is. Je leest persoonlijke verhalen van anderen en welke gevoelens je erbij kunt hebben als je overgewicht hebt. Er staat wat je zelf kunt doen als je overgewicht hebt.

Lees meer…

Boekomslag Vet

Vet!

Kinderen over obesitas: hoe kom je eraan, hoe kom je er vanaf
Inger Boxsem
In Vet! komen kinderen met overgewicht aan het woord. Ze praten over gepest worden, het genot van een bak ijs, de gymles en hun hobby’s. Soms maken ze zich zorgen over hun overgewicht, soms doen hun ouders dat. Alle kinderen gingen de strijd aan met hun gewicht. Uit de rake en innemende portretten wordt duidelijk dat het obesitasprobleem veel complexer is dan te veel eten, en niet alleen opgelost wordt wanneer ouders wat vaker néé zeggen.

Lees meer…

Wat Als Mijn Kind Een Eetstoornis Heeft

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Stichting Kiem
De handleiding is door en voor ouders van kinderen met een eetstoornis gemaakt en bevat veel informatie, zoals ‘Wat kan ik als ouder beter wel of niet doen?’, ‘Van wie mag ik hulp verwachten?’, ‘Hoe vind ik de juiste hulp?’, ‘Hoe bereid ik de gesprekken met hulpverleners voor?’ en ‘Wat mag ik na de behandeling verwachten?’. Er is ook een variant voor broers en zussen van kinderen met een eetstoornis.

Lees meer…

Boekomslag Vrijheid

Vrijheid

Milou van der Horst
Het verhaal van Vrijheid gaat over Femke. Ze heeft een eetstoornis. Ze heeft hiervoor geen behandeling meer. Femke gaat naar Spanje om paardentherapie te volgen. Ze hoopt dat die therapie haar gaat helpen om beter contact te kunnen leggen met vrienden. In Spanje krijgt Femke een zware week. Als je het boek leest krijg je een duidelijk beeld van wat ze doormaakt.

Lees meer…

Vel over probleem

Vel over probleem

Documentairemaker Jessica Villerius volgt een aantal meiden in hun strijd tegen anorexia.
>> Bekijk deel I
>> Bekijk deel II

Emma wil leven

Vel over probleemDe 18-jarige Emma heeft anorexia. Ze wil naar een kliniek in Portugal, een laatste kans op overleven.
>> Bekijk de documentaire

Kennisclip: Anorexia nervosa

MIND Young Studio: Anorexia gaat niet over eten

Clipphanger: Wat is het verschil tussen anorexia en boulimia?

Chronisch trauma

Forensische jeugdpsychiatrie

Gedragsstoornissen (ODD/CD)

Ik Besta! Berdie Bertels

Ik besta!

Berdie Bartels

Het boek gaat over twee totaal verschillende jonge mensen, met compleet andere achtergronden, die niets liever willen dan gezien worden. Ondanks al hun zogenaamde ongewenste gedrag, waardoor ze het stempel lastige puber krijgen opgeplakt. En waardoor ze er beiden keer op keer alleen voor staan.

Herkenning voor pubers en iedereen die hen wel eens lastig vindt.

Lees meer…

Boos Rambamramla

Boos! Rambam Ramla…De boze bui

Reinette Montsma

Wat doe je met een boze bui? Je geeft hem een naam…Rambam Ramla. Het verhaal helpt kinderen en hun ouders omgaan met een boze bui.

Lees meer…

Jongvolwassenen/Transitiepsychiatrie

Licht verstandelijke beperking (LVB)

Problematisch middelengebruik

Psychose

Zo Gek Nog Niet

Zo gek nog niet

Bea De Rouck
Voor wie psychotisch is, wordt het leven soms één chaos. En de chaos is er óók voor de omgeving: voor ouders, familieleden en vrienden. Dit boek geeft een duidelijk beeld van wat psychose is. Vanaf de allereerste signalen tot het definitief uitbreken van de psychose. Van de mogelijke evoluties en de emotionele gevolgen voor zowel de patiënt als zijn omgeving tot effectieve behandelingen.

Lees meer…

Psychosen Bij Adolescenten

Psychosen bij adolescenten

Annemiek Kuijer

Weg met de mythes over psychosen. Dit boek geeft hulpverleners, leerkrachten, ouders en adolescenten inzicht in psychosen bij adolescenten

Lees meer…

107x155

Circe

Nell de Smedt

Wat is werkelijkheid en wat is verbeelding? Het leven is een rollercoaster die enkel omlaaggaat. Althans, voor Fiona Caligue. Na een bijna-doodervaring maakt ze kennis met Circe, een mysterieus meisje dat op ongepaste momenten verdwijnt. Zijn ze vrienden? Minnaars? Heeft Circe wel het beste met haar voor?
Vanaf 15 jaar

Lees meer…

Psychosen Bij Adolescenten

Psychosen bij adolescenten

Annemiek Kuijer

Weg met de mythes over psychosen. Dit boek geeft hulpverleners, leerkrachten, ouders en adolescenten inzicht in psychosen bij adolescenten

Lees meer…

Psychotische depressie

Slaapproblemen

Tics

Survivalgids Tourette

De Gilles de la Tourette Survivalgids

Annick Beyers en Erik Buelens

Heb jij last van tics? Rare geluidjes of vervelende bewegingen die je niet kunt tegenhouden?  Dan is dit boekje zeker iets voor jou. Met grapjes, veel weetjes en verhalen van anderen met Tourette.

Lees meer…

Een Duiker Op Mars

Een duiker op mars. Wie van ons is normaal?

Lander Deweer en Jan Swerts
Kan de achtjarige Jef met Tourette later wel duiker worden? Een vriend van Jefs vader vraagt zich af waar de grens van het normale ligt en gaat op ontdekkingsreis.

Lees meer…

Vic Heeft Een Tic

Vic heeft een tic.

Een lees- en werkboek voor kinderen met tics en hun omgeving
Eva Van der Linden
Een laagdrempelig boekje voor jonge kinderen met tics en/of Tourette, in gesprek gaan en voelen dat je niet alleen bent.

Lees meer…

Brein Ontspoord

Brein ontspoord

Marion van Ginneken

Een met humor geschreven ervaringsverhaal van een pubermeisje dat op de middelbare school ontdekt dat Tourette de reden is van haar eigenaardigheden.

Heb Ik Dat

Heb ik dat? Over Tourette, PDD-NOS en ADHD

Janneke Helling – van Rheenen

Een boek voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders, leerkrachten en hulpverleners. Met tips en handvatten om op een prettige manier met deze stoornissen om te gaan.

Trauma en kindermishandeling

Luna

Luna

Eefje Nijssen

Luna wordt aangerand door een onbekende man. Ze vertelt zelf hoe ze kennis maakt met de politiewereld en hoe ze de aanranding en alles daarna heeft ervaren. Voor kinderen die slachtoffer werden en een bron van informatie voor ouders, leerkrachten en hulpverleners.

Behandelmethode: Slapende honden? Wakker maken!

Slapende honden? Wakker maken!

Een behandelmethode voor chronisch getraumatiseerde kinderen
Arianne Struik

David is mishandeld door zijn vader en getuige geweest van geweld tussen zijn ouders. Hij ontploft bij het minste of geringste, slaapt slecht en kan zich op school niet concentreren. David wil niet praten over wat hij heeft meegemaakt. Is het eigenlijk wel goed om die nare dingen op te rakelen? Arianne Struik, ontwikkelingspsychologe en systeemtherapeute, meent van wel. Om dat op een veilige en gestructureerde manier te kunnen doen, ontwikkelde zij de methode Slapende Honden.
Het boek beschrijft veel casussen en toepasbare interventies. Die maken het boek bij uitstek geschikt voor een brede doelgroep zoals psychologen, (psycho)therapeuten, systeemtherapeuten, maatschappelijk werkers, groepsleiding en pleegzorgwerkers, maar ook voor gezinshuisouders en (pleeg/adoptief)ouders.

Littekens

Anke de Vries

Clara is op vakantie bij haar grootmoeder in Frankrijk – ver van de stad waar iedereen weet wat haar is overkomen en haar de schuld geeft van het gebeurde.
Paul is uit Nederland komen fietsen na een moeilijke tijd. Hij brengt een nacht door bij monsieur Martin, een oude man die vaker onderdak verschaft aan reizigers. Het is een bijzondere ontmoeting. Maar kort na Pauls vertrek komt monsieur Martin om het leven. Is hij van de trap gevallen of is hij geduwd? En hoe heeft Pauls ontmoeting met Martin te maken met de gruwelijke gebeurtenis waar Clara mee worstelt?

Suikerspin

Derk Visser

‘Suikerspin’ is een aangrijpend jeugdboek over de 12-jarige Ezra die haar familie bij elkaar probeert te houden. En dat is niet makkelijk als je vader net terugkomt uit een oorlogsgebied.

Koekoeksjong

Hilde E. Gerard

Jeugdtrauma’s vervreemdden Lieze Versluys van haar omgeving. Een verbanning naar een instelling voor probleemjongeren mag voor Liezes moeder een gedroomde oplossing lijken, Lieze is er maar met één doel: ontsnappen. Alleen… waar moet ze heen? Thuis is ze niet welkom. En waar is ze veilig voor de demonen uit haar verleden?

    Reageren

    Kunnen we deze tekst verbeteren, of vond je niet precies wat je zocht? Laat het ons weten.

    Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie maakt gebruik van cookies voor analyse van het gebruik van deze website en om de website optimaal te laten werken. Uw bezoek blijft daarbij anoniem. Voor meer informatie, zie onze privacyverklaring

    De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

    Sluiten