Samen werken, voor een psychisch gezonde jeugd

Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Meestgezocht: ADHDAutismeBijwerkingenSertralineVluchtelingenkinderen

Autisme bij kinderen en jongeren

Jongen leraar middelbare school

Wat is autisme?

Veel kinderen vinden het fijn als de omgeving voorspelbaar is en dingen vaak op dezelfde manier gaan. De routines geven hen rust en duidelijkheid. Het kan zijn dat je kind deze behoefte in extreme mate heeft, en dat hij veel moeite heeft met kleine veranderingen. Ook kan hij het moeilijk vinden om te begrijpen wat het betekent als iemand boos of verdrietig kijkt. Andersom kan het zo zijn dat anderen jouw kind niet zo goed begrijpen.

Jongen leraar middelbare school

Het zou dan kunnen dat je kind autisme heeft. Wat via horen, zien, voelen, proeven en ruiken binnenkomt in het hoofd van je kind, wordt door zijn hersenen anders verwerkt dan bij kinderen zonder autisme. Hierdoor kan hij moeite hebben met contact maken of een gesprek voeren. Maar elk kind is anders, dus ook alle kinderen met autisme. Er zijn veel verschillende soorten autisme en iedereen kan het op een andere manier ervaren.

>> Meer over autisme op Brainwiki.nl

Autisme bij meisjes

Het gedrag van meisjes met autisme kan anders zijn dan het gedrag van jongens met autisme. Dit informatieblad is speciaal voor ouders of andere mensen in de omgeving van het kind. Het is bedoeld om kenmerken die kunnen wijzen op autisme beter te leren herkennen, en om er makkelijker over te kunnen praten met de huisarts, het wijkteam of de jeugdarts.

Zorgprofessionals kunnen terecht bij de praktijkstandaard Autisme bij kinderen en adolescenten.

Mijn kind krijgt medicatie bij autisme

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘Kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘Is het verslavend?’. >> Naar Begrijp je medicijn

Meer over autisme

> De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA)
Belangenvereniging voor mensen met autisme en hun naasten, met onder meer informatie over autisme in het gezin, en tips voor ouders van kinderen in verschillende levensfasen. Vraag hier ook een Autipas aan. Je kind kan daarmee in verschillende situaties snel aantonen dat hij autisme heeft, waardoor hij soms niet in een drukke rij hoeft te staan.

>> Platform Autismejongekind.nl
Informatie en handvatten voor als je twijfels hebt over de ontwikkeling van jouw kind (0 – 6 jaar) of denkt dat er misschien sprake is van autisme.

>> Oudervereniging Balans: informatie over autisme

>> Stichting Vanuit autisme bekeken
Expertisegebied op het gebied van autisme en inclusieve samenleving

>> Cyberpoli Autisme
Bij de Cyberpoli Autisme kun je terecht voor uitleg over autisme, filmpjes en interviews met jongeren, ouders en experts. Ook kun je vragen stellen aan experts.

Terug naar boven

Alle katten hebben asperger

Kathy Hoopmann

Alle katten hebben Asperger laat de mooie en moeilijke kanten zien van het opvoeden van kinderen met autisme. De lezer krijgt door dit boek informatie over het syndroom van Asperger en zal ook de positieve kanten ervan kunnen zien. De foto's tonen de kenmerken die veel mensen met Asperger hebben op een aandoenlijke manier.

Lees meer...

Boekomslag Alle Katten Hebben Asperger

Alleen met mijn wereld

Wessel Broekhuis
Wessel Broekhuis is 16 jaar. Net als alle jongeren zoekt hij naar zijn identiteit en de grenzen van wat hij wil en kan. Wessel is ook autistisch. Hij ontwikkelt zich van een angstige en schuwe jongen die prikkels vermijdt tot iemand met een eigen vriendenkring die metalconcerten bezoekt - het toppunt van prikkels. De ontwikkeling van Wessel Broekhuis dwingt respect af. Hij is niet gaan somberen en heeft zijn autisme overwonnen. Schrijven is zijn passie en met prachtige verhalen laat hij zien hoe hij zijn leven heeft vormgegeven.

Lees meer...

Boekomslag Alleen Met Mijn Wereld

Autisme zit van binnen 2

Claudia de Kok
Autisme zit van binnen. De buitenwereld ziet het meestal niet en daardoor krijg je regelmatig een gevoel van onbegrip. De schrijfster is moeder van 2 autistische dochters en heeft een autistische echtgenoot. Ze neemt u mee in haar leven, haar gezin waar autisme er altijd is. Verder hoopt zij dat ze door haar boek meer duidelijkheid en bekendheid kan geven over McDD, dat specifieke kenmerken heeft en om een specifieke omgang vraagt.

Lees meer...

Autisme Zit Van Binnen

Geef me de 5

Colette de Bruin-Wanrooy
Geef me de 5 is een praktisch houvast bij de opvoeding en begeleiding van kinderen met autisme. Het bestaat uit een boek en een Cd-rom. In het boek wordt aan de hand van de wijze waarop autistische kinderen waarnemen, denken en informatie verwerken, aangegeven waar hun handicaps liggen en hoe je er mee om kunt gaan.

Lees meer...

Geef Me De 5

Ijskastmoeder (E-boek)

Janneke van Bockel
Als Janneke van Bockel te horen krijgt dat haar dochter asperger heeft, is ze gek genoeg opgelucht. Nu weet ze eindelijk waarom haar kind niet volgens de boekjes opgroeit. Maar dan slaat de onzekerheid toe. Want hoe kan ze haar kind helpen? Wat vergt dat van haar gezin? En hoe maakt ze de buitenwereld duidelijk dat haar dochter weliswaar bijdehand en dominant is, maar zeker niet onopgevoed.

Lees meer...

Ijstkastmoeder Boek

Ik en autisme

Nathalie van Kordelaar
Ieder kind is uniek en dus ook ieder kind met een autisme spectrum stoornis. In dit interactieve boek kunnen kinderen en jongeren met autisme meer over 'hun' autisme vertellen door aan te geven welke informatie bij hen past. De opdrachten, tips en spelletjes kunnen samen met een meelezer uitgevoerd worden. Autisme uit zich bij iedereen op een andere manier, dat komt in dit boek duidelijk naar voren.

Lees meer...

 

 

Ik En Autisme

Kinderen met autisme veilig online

Nicola Lonie
Kinderen en tieners met autisme zijn kwetsbaar voor online gevaren. Zij zijn bijvoorbeeld vaker intensief met online computerspellen bezig en vangen sociale signalen minder goed op. Dit boek laat ouders en hulpverleners zien wat de gevaren kunnen zijn en hoe je deze voor kunt zijn. Het bevat adviezen op het gebied van controle door ouders, sociale netwerken, grooming, cyberpesten, internetverslaving en hacken. De risico's en waarschuwingssignalen waar je op moet letten worden uiteengezet aan de hand van heldere adviezen en voorbeelden uit het dagelijks leven.

Lees meer...

Boekomslag Kinderen Met Autisme Veilig Online

Mijn broertje is autistisch

J. Moore-Mallinos

Een broertje of zusje hebben met autisme kan soms moeilijk zijn. Tibo schaamt zich voor zijn broertje wanneer hij vreemd doet in het bijzijn van klasgenootjes. Met de hulp van de juf leren de kinderen op school dat ook kinderen met autisme kansen moeten krijgen om zich te ontwikkelen en dingen te doen net als iedereen. Dit boek beschrijft situaties waarmee kinderen met autisme en hun familieleden te maken krijgen. In de bijsluiter vinden ouders, opvoeders en leerkrachten achtergrondinformatie.

Meer lezen...

Boekomslag Mijn Broertje Is Autistisch

Pubergids autisme

Caroline van der Velde
De puberteit is een goed moment om te leren hoe autisme je functioneren beïnvloedt. Om zelfstandig te worden, zul je zelf oplossingen moeten vinden en je eigen stem moeten krijgen. Zo word je minder afhankelijk van je omgeving. En als je zelf weet wanneer je hulp nodig hebt, kun je daarom vragen - dat werkt beter dan je afsluiten. De Pubergids autisme helpt daarbij en geeft antwoorden op vragen als: moet je vertellen dat je autisme hebt? Hoe maak je vrienden? En nog veel meer.

Lees meer...

Boekomslag Pubergids Autisme

Sociaal onhandig

C. Veen
In dit boek staan kinderen met de diagnose PDDNOS centraal. Deze kinderen hebben problemen in de ontwikkeling van sociaal begrip en sociaal gedrag. Een redelijk groot aantal van hen heeft ook last van aandachtsproblemen en hyperactiviteit, symptomen die passen bij de diagnose ADHD. Daarom komt ook ADHD regelmatig aan de orde in dit boek.

Lees meer...

Sociaal Onhandig

Tommy’s Sunset

Tsurushima Hisako
Tommy’s sunset is de Engelse vertaling van een Japanse roman over de reis van een moeder en haar autistische kind. Hisako zelf over haar boek: “Choosing to write a work of fiction rather than, for example, a biography enabled me to present the autistic person’s way of thinking not as a sickness or as a burden on others, but as a way of seeing the world: a culture”.

Lees meer (E-book)...

Tommys Sunset

De wereld van Luuk

Martine Delfos
Luuk heeft hele mooie verzamelingen, maar hij wil ook wel eens met een vriendje spelen. Hij weet niet hoe dat moet. De wereld van Luuk is een therapeutisch verhaal voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Het kan als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat autisme is en hoe je ermee om kunt gaan.

Meer lezen...

Boekomslag De Wereld Van Luuk

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Mark Haddon 
Christopher is 15 en heeft autisme. Hij weet veel van wiskunde maar weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en wil niet aangeraakt worden. Christopher is in zijn eentje nog nooit verder geweest dan het einde van de straat. Maar waneer blijkt dat de hond van de buurvrouw is vermoord, gaat hij op onderzoek uit.

Lees meer...

Boekomslag Het Wonderbaarlijke Voorval Met De Hond In De Nacht

De ziekte van onduidelijkheid

Evelien Bleeker en Colette de Bruin
Evelien Bleeker heeft de ziekte van onduidelijkheid: ook wel autisme. Ze neemt de wereld waar als een verzameling losse puzzelstukjes. Hierdoor raakt ze regelmatig in paniek. Ze heeft 100% duidelijkheid van haar omgeving nodig. Wie haar verslag leest voelt zich meegenomen in een chaotische en vreemde wereld die tegelijk vaak verrassend herkenbaar is.

Lees meer...

De Ziekte Van Onduidelijkheid.jpeg
Terug naar boven

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar autisme bij kinderen en jongeren.

Sterke Kanten (video)

Drie korte filmpjes over Jack, Selwa & Aya, Tolga, allemaal kinderen met autisme in verschillende fasen van hun leven. De ouders vertellen openhartig over het leven van hun kinderen en hun leven met elkaar.

    Reageren

    Kunnen we deze tekst verbeteren, of vond u niet precies wat u zocht? Laat het ons weten.

    Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie maakt gebruik van cookies voor analyse van het gebruik van deze website en om de website optimaal te laten werken. Uw bezoek blijft daarbij anoniem. Voor meer informatie, zie onze privacyverklaring

    De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

    Sluiten