Buikpijn de Baas!  

Doelgroep

Kinderen met medisch onverklaarbare buikpijn.

Doelstelling

Het doel van de behandeling is om samen met het kind en de ouders naar een oplossing voor de buikpijn te zoeken. 

Aantal zittingen

Het is een kortdurende behandeling is van 5 tot 6 sessies. Tijdens de bijeenkomsten ligt de op het veranderen van cognities over de buikpijn, het veranderen van het zogenaamde pijngedrag, het opheffen van vermijdingsgedrag en het leren van copingvaardigheden, met name buikademhaling en ontspanning.

Vorm

Vaste onderdelen van de behandeling zijn het aanleren van vaardigheden om de pijn en de spanning te bestrijden die de buikpijn oproept. Dit zijn ademhalings- en ontspanningsoefeningen en zelfhypnose om de pijn rechtstreeks te beïnvloeden. De eerste module wordt dus altijd uitgevoerd.

Uitvoerenden

De therapeut prijst het verminderen of verdwijnen van de buikpijn als een persoonlijke overwinning van het kind, evenals iedere stap in die richting. De therapeut laat duidelijk merken dat hij/zij weet hoe moeilijk deze klachten voor het kind zijn en straalt ook onverzettelijkheid uit in het bestrijden ervan.

Voorbereiding

Het protocol is direct bruikbaar in de praktijk.

Beoordeling  

Algemeen

De doelen worden in het protocol duidelijk beschreven. De behandeling bestaat uit 5 tot 6 sessies. Het protocol kan individueel gebruikt worden. Specificaties voor uitvoerenden worden niet beschreven. De zittingen kunnen aan de hand van het protocol goed uitgevoerd worden.

Onderbouwing en theoretisch verantwoording

In het protocol wordt uitvoerig aandacht besteed aan de aanleiding (medisch onverklaarbare buikpijn) voor behandeling met het protocol. De wetenschappelijke onderbouwing voor behandeling van medisch onverklaarbare buikpijn wordt beschreven. Er is een goede beschrijving van de technieken en strategieen die worden toegepast. Bij onderzoek is gebruik gemaakt van internationale literatuur. 

Toepasbaarheid 

Het protocol is gemakkelijk te gebruiken zonder veel eisen aan training en ervaring. Het is goed te hanteren in de dagelijkse praktijk. Tevens wordt uitvoerig beschreven welke houding therapeuten dienen aan te nemen.  

Verzorging van het protocol

De beschrijving van de behandeling is helder en goed te volgen. Het protocol heeft een bijbehorend Buikpijndagboek. Bovendien is het behandelprotocol Buikpijn de Baas! vrij beschikbaar.

 
Deel deze pagina via:
Annuleren

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren