Consultatie- & Adviesteam jeugd-ggz onder de loep

De regio Gooi en Vechtstreek is in 2014 gestart met een Consultatie- en Adviesteam jeugd-ggz, ter ondersteuning van huisartsenpraktijken in de regio. Een innovatief team, dat door haar multidisciplinaire karakter een voorbeeld kan zijn voor andere gemeenten en regio’s. In de praktijk zien gemeenten in deze regio de meerwaarde van de aanpak, maar heeft het ook echt de beoogde effecten? Komen kinderen sneller op de juiste plek? Wat vinden verwijzers en ouders van de werkwijze?

Het Consultatie- en Adviesteam bestaat uit jeugdartsen en een klinisch psycholoog, andere expertise (bijvoorbeeld van een kinder- en jeugdpsychiater) is op aanvraag inzetbaar. Het team biedt consultatie aan verwijzers en adviseert jeugdigen met (een vermoeden van) psychosociale problemen en/of hun ouders. Op deze manier levert het team sociaal-medische expertise aan ‘de voorkant’ en ondersteunt het huisartsen, de gemeentelijke toegangen tot jeugdzorg, overige verwijzers en scholen.

Op 1 juni 2016 startte een evaluatieonderzoek naar het Consultatie- en Advies team door het VUmc en de regio Gooi en Vechtstreek, vanuit de Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid. Het Kenniscentrum denkt inhoudelijk mee over de onderzoeksopzet en -resultaten. Verder begeleidt het Kenniscentrum de uitvoering en analyse van online focusgroepen, waarin de mening van ouders, jongeren en zorgverleners wordt gevraagd over de werkwijze en kwaliteit van het Consultatie- en Adviesteam. Het project wordt mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw.


Marieke Zwaanswijk

Senior beleidsmedewerker Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we deze tekst verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat het ons weten.

 
Annuleren

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren