Ondersteuning aan asielzoekersgezinnen (FAME)

Door de onzekerheden, verhuizingen en trauma’s waar veel asielzoekers mee te maken hebben, staat hun gezinsleven onder druk. Dit kan een goede ontwikkeling van asielzoekerskinderen belemmeren of zelfs nadelig beïnvloeden. FAME (Family Empowerment) is een preventief programma voor ouders en kinderen in de centrale opvang van asielzoekers. Het doel is om ouders te ondersteunen en hun veerkracht te versterken, zodat zij ook in moeilijke tijden optimaal voor hun kinderen kunnen zorgen. In 2017 wordt FAME als pilot uitgevoerd in verschillende opvangcentra. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie is betrokken bij onderzoek naar FAME.

Gezinsleven onder druk

Het gezinsleven van asielzoekers staat onder druk. De asielprocedure kan lang duren en asielzoekers moeten regelmatig verhuizen. Er is vaak sprake van een hoog spanningsniveau dat een goede ontwikkeling van kinderen belemmert of zelfs nadelig beïnvloedt. Bovendien hebben asielzoekers vaak ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. Ouders en kinderen kunnen hierdoor symptomen van traumatische stress, depressie of angststoornissen vertonen.

Preventieprogramma FAME

FAME (Family Empowerment, Mooren & Bala, 2016) is een preventief programma voor asielzoekersgezinnen. Het programma richt zich op het versterken van het ouderschap en het ondersteunen van ouder-kind interacties. De essentie is om ouders te ondersteunen en hun veerkracht te versterken, zodat zij ook in moeilijke tijden optimaal voor hun kinderen kunnen zorgen. FAME heeft een groeps- en gezinsgerichte opzet, waarbij ouders en kinderen uit 5 tot 7 gezinnen meedoen. De deelnemers komen bijeen in tenminste vijf bijeenkomsten, waarin gewerkt wordt met technieken uit groeps-, gezins- en emotie-regulerende interventies (‘mentaliseren’). Centrum ’45 ontwikkelde FAME, geïnspireerd op Multifamily Therapy (Asen, 2002; Asen & Scholz, 2010).

Onderzoek naar FAME

In 2017 wordt FAME als pilot uitgevoerd in verschillende opvangcentra voor asielzoekers (AZC, gezinslocatie), en voor verschillende leeftijdsgroepen kinderen (0-5 jaar, 6-12 jaar en 13-18 jaar) en hun ouders. In het hieraan gekoppelde onderzoek gaan wij na:

  • of het onderzoek wordt aangeboden zoals het bedoeld is (program integrity)
  • hoe betrokken kinderen, ouders en professionalshet het programma waarderen

Met de resultaten uit dit project wordt FAME aangepast om zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoeften en mogelijkheden van asielzoekersgezinnen. De bevindingen zullen veschijnen in (inter)nationale artikelen, online rapportages, handleidingen en een seminar. Het Kenniscentrum denkt inhoudelijk mee over de onderzoeksopzet en -resultaten.

Samenwerking en financiering

In dit project werken wij samen met:

Een subsidie van Kinderpostzegels maakt het project mogelijk.


Marieke Zwaanswijk

Senior beleidsmedewerker Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we deze tekst verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat het ons weten.

 
Annuleren

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren