De erfelijkheid van kinder- en jeugdpsychiatrische stoornissen

Onderzoek bij tweelingen heeft aangetoond dat psychische stoornissen op de kinderleeftijd voor een deel erfelijk zijn. Een overzicht van studies naar aandachtsproblemen en hyperactiviteit laat zien dat de erfelijkheidsschattingen tussen leeftijd 3 en leeftijd 12 in het algemeen variëren tussen de 60% en 75% (Kan et al., 2013). Voor andere externaliserende problemen, zoals agressie en oppositioneel gedrag liggen deze schattingen eveneens rond de 60% en 70% (Bartels et al., 2004; Bartels et al., 2003; Hudziak et al., 2005; van Beijsterveldt et al., 2003). Voor internaliserende problemen, zoals angst en depressie, liggen de erfelijkheidsschatting in het algemeen lager, zo rond de 40% à 50%, met uitzondering van leeftijd 3, waar de erfelijkheid juist zo rond de 70% wordt geschat (Nivard et al., 2014).

Dit zijn de schattingen voor de kinderleeftijd. In de adolescentie zijn de erfelijkheidsschattingen voor aandachtsproblemen en andere externaliserende symptomen beduidend lager dan gedurende de kindertijd. De schattingen variëren tussen de 20 en 50% (Bartels et al., 2011; Kan et al., 2013). Voor internaliserende problematiek wordt de erfelijkheid in de adolescentie ongeveer even hoog geschat als in de kindertijd (Bartels et al., 2011; Lamb et al., 2010; Nivard et al., 2014).

Uit het feit dat de erfelijkheid voor geen van deze psychische klachten 100% is, volgt dat de omgeving ook een deel van de verschillen in psychische klachten tussen kinderen verklaart. In het geval van aandachtsproblemen betreft dit uitsluitend de unieke omgeving. Bij andere externaliserende problemen en bij internaliserende problemen op de kinderleeftijd verklaart de gedeelde familie-omgeving maximaal 30% van de variantie en meestal minder. Gedurende de adolescentie neemt de invloed van de gedeelde familie-omgeving snel af en wordt de rest van de verschillen in deze problemen nog uitsluitend verklaard door de unieke omgeving. 

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we deze tekst verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat het ons weten.

 
Annuleren

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren