• Nieuws
  •  > 
  • Nieuws 2017
  •  > 
  • Startschot voor ontwikkeling functie ‘transitiecoach LVB’
30-03-2017 Startschot voor ontwikkeling functie ‘transitiecoach LVB’

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie krijgt van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars financiële steun voor het ontwikkelen van de functie van ‘transitiecoach LVB’. Een dergelijke coach krijgt de taak om jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en psychische problemen te ondersteunen bij de veranderingen die ze ondervinden als ze 18 jaar worden.

Elk jaar worden ongeveer 6000 jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB) 18 jaar. Vanaf die dag worden zij geacht zelf keuzes te maken op belangrijke levensgebieden zoals werk en school. In hun ontwikkeling zijn zij vaak niet ouder dan een jaar of 12-13, en zijn zij nog helemaal niet klaar om op eigen benen te staan. Voor deze groep is ondersteuning bij de veranderingen die plaatsvinden als zij 18 worden daarom cruciaal.

Transitiecoach

Om LVB-jongeren met psychische problemen de optimale professionele ondersteuning te bieden, ontwikkelt het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, met input van LVB-jongeren, ouders en experts, de nieuwe functie ‘transitiecoach LVB’. De transitiecoach bereidt jongeren en ouders geleidelijk voor op de veranderingen in het leven en de zorg en betrekt hen zo goed mogelijk bij de besluitvorming hierover. Op die manier beoogt het Kenniscentrum barrières op het gebied van werk, school, vrijetijdsbesteding, wonen en zorg te verkleinen en de participatie en zelfredzaamheid van LVB-jongeren te bevorderen.

Meer informatie

In dit project werkt het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie samen met de volgende partners:

- Karakter
- MFC De Banjaard
- Gastenhof/Koraalgroep
- GGZ Ecademy
- LFB
- Hogeschool Rotterdam
- Landelijk Kenniscentrum LVB

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sara van der Weerd, s.vanderweerd@kenniscentrum-kjp.nl, 030-2270415

Zie ook:
Jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) én psychische problemen
Transitiepsychiatrie 18-/18+

Deel deze pagina via:

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren