• Nieuws
  •  > 
  • Nieuws 2017
  •  > 
  • Staatssecretaris Van Rijn ontvangt aanbevelingen voor hulp aan slachtoffers van loverboys
22-02-2017 Staatssecretaris Van Rijn ontvangt aanbevelingen voor hulp aan slachtoffers van loverboys

“Laten we niet naïef zijn” benadrukte staatssecretaris Martin van Rijn (ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport) bij het in ontvangst nemen van aanbevelingen voor hulp aan kwetsbare slachtoffers van loverboys of mensenhandel. "Er zijn nog steeds kwetsbare jongeren die tussen de kieren van onze aanpak glippen."

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB) of psychische problemen zijn extra kwetsbaar om slachtoffer te worden van loverboys of mensenhandel. Zorgprofessionals verbinden onvoldoende de LVB, traumagerelateerde klachten en de risico's op mensenhandel of loverboyproblematiek. Hierdoor komt deze groep kwetsbare jongeren in de screening en diagnostiek niet goed in beeld.

Good practices

Tijdens een goed bezochte conferentie van het Landelijk Kenniscentrum LVB op 16 februari werden inzichten en good practices gedeeld die zijn voortgekomen uit het project ‘Aanpak minderjarige slachtoffers mensenhandel en loverboyproblematiek LVB/GGZ', in samenwerking met het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Naast tien aanbevelingen pleitten diverse sprekers, waaronder ervaringsdeskundige jongeren, voor onder meer het inzetten van ervaringsdeskundigheid bij voorlichting en preventie, het voorkomen van slachtofferschap, het beter signaleren van potentiële slachtoffers, goede opvang en hulpverlening, het voorkomen van revictimisatie en het bespreekbaar maken van seksualiteit. Ook samenwerking met politie, justitie, onderwijs en gemeenten is hierbij van belang.

Mensenhandel en loverboys

Deze conferentie met de presentatie van de aanbevelingen vormde de afsluiting van het project ‘Aanpak minderjarige slachtoffers mensenhandel en loverboyproblematiek LVB/GGZ'. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Landelijk Kenniscentrum LVB startten in augustus 2016 met dit project, ter verbetering van de preventie, signalering, registratie, opvang en behandeling van de slachtoffers. Zij werken nauw samen met Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, GGZ Nederland en de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra (VOBC), om samen zoveel mogelijk expertise te kunnen inzetten.

Aanbevelingen en instrumenten

De aanbevelingen en instrumenten zijn in maart beschikbaar op de sites van het Landelijk Kenniscentrum LVB, het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Nederlands Jeugdinstituut.

Lees meer

Verslag van deze conferentie 
Actieplan 'Hun verleden is niet hun toekomst' 
Project ‘Naar een betere zorg voor loverboyslachtoffers’ 

Deel deze pagina via:

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren