• Nieuws
  •  > 
  • Nieuws 2017
  •  > 
  • Safe & Sound: muziektherapie aan vluchtelingenkinderen binnen NT2-onderwijs
06-11-2017 Safe & Sound: muziektherapie aan vluchtelingenkinderen binnen NT2-onderwijs

Safe & Sound is een stabilisatiemethode voor vluchtelingenkinderen. De methode richt zich op het versterken van en het gebruikmaken van de veerkracht van deze kinderen middels oplossingsgerichte muziektherapie. Deze methode wordt al twee jaar succesvol toegepast binnen NT2-onderwijs op Petrus-Canisius basisschool in Puth. Maak kennis met de methode in de workshop ‘Safe & Sound’ tijdens ons congres Van wijk tot wetenschap, op 23 november in Den Bosch.

Vluchtelingen kinderen hebben veel meegemaakt en groeien op in moeilijke en kwetsbare omstandigheden. Het vergt een specialistische aanpak om goede hulp te bieden, vooral aan de kinderen die last hebben van traumagerelateerde klachten. Binnen Safe & Sound wordt muziek zodanig ingezet dat de kinderen zich veilig voelen en zich weer ergens bij voelen horen. Daarbij zijn de kwaliteiten van de jongere het uitgangspunt. Samen worden onder meer liedjes geschreven waarbij de kinderen de mogelijkheid krijgen te delen wat er in hen omgaat.

Zelfvertrouwen en saamhorigheid

Er wordt veel geïmproviseerd vanuit de inbreng van de kinderen. Het zelfvertrouwen neemt zichtbaar toe, het gevoel van saamhorigheid wordt vergroot, kinderen worden meer open en durven hun verhaal te delen. Kinderen waarbij sprake is van traumagerelateerde problematiek kunnen ook individuele muziektherapie krijgen. De methode is een best practice. Er is samenwerking met Hogeschool Zuyd en Ken-Vak om deze methode verder te onderbouwen en te onderzoeken. Safe & Sound kan ook ingezet worden voor jongeren.

Voor wie is deze workshop interessant?

De workshop is gericht op iedereen die werkt met vluchtelingenkinderen. Aan de hand van filmmateriaal, casus-beschrijving, theoretische onderbouwing en eenvoudige oefeningen, krijgt u inzicht in de werkwijze en effecten van Safe & Sound. U leert hoe u kunt werken aan het versterken van veerkracht van kinderen door inzet van muziektherapie.

Meer informatie

Deze workshop wordt verzorgd door Linda Toussaint (intern begeleider) en Sander van Goor (muziektherapeut) op het congres Van wijk tot wetenschap 2017, op 23 november in Den Bosch.
>> meer informatie en aanmelden

Deel deze pagina via:

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren