• Nieuws
  •  > 
  • Nieuws 2017
  •  > 
  • Snellere diagnostiek en intensievere samenwerking bij ADHD
31-03-2017 Snellere diagnostiek en intensievere samenwerking bij ADHD

Het 'Tornadoprogramma' is ontwikkeld om de zorg voor kinderen met ADHD te verbeteren. Mijnke Janssen, kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter, onderzocht de effecten bij de behandeling van kinderen en jongeren met ongecompliceerde ADHD. Op vrijdag 31 maart promoveerde zij op haar onderzoek 'Verbetering van kwaliteitsmeting en ketensamenwerking in de kinder- en jeugdpsychiatrie'.

Het Tornadoprogramma is gericht op versnelde diagnostiek (in 1 dag) en versterkte samenwerking tussen kinderpsychiater en huisarts. Aan het onderzoek naar de effecten hiervan deden 208 ambulante patiënten mee tussen de 6 en 18 jaar, waarbij er vermoeden was van ongecompliceerde ADHD. De studiegroep volgde het Tornadoprogramma, de controlegroep ontving care as usual bij de specialist.

Kortere wachttijd en sterke kostenreductie

Het programma verkortte de wachttijd tot behandeling met 72 dagen en reduceerde de kosten met 4101 euro per patiënt per jaar. Janssen concludeert dat de implementatie van het Tornadoprogramma de behandeling van kinderen en jeugdigen met ongecompliceerde ADHD kan versnellen en de kosten kan verminderen zonder afbreuk te doen aan de klinische resultaten en tot tevredenheid van de deelnemende huisartsen.

De verdediging was vrijdag 31 maart live te volgen via de livestream van het Radboud UMC.

>> meer informatie

Deel deze pagina via:

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren