• Nieuws
  •  > 
  • Nieuws 2017
  •  > 
  • Persoonlijkheidsstoornis bij adolescenten nog te weinig onderkend
11-12-2017 Persoonlijkheidsstoornis bij adolescenten nog te weinig onderkend

Bij professionals lijkt een weerstand te bestaan om een persoonlijkheidsstoornis bij adolescenten te diagnosticeren. Uit promotieonderzoek van Annelies Laurenssen (Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie) blijkt dat slechts 9% van de ondervraagden uit een steekproef van 367 psychologen een persoonlijkheidsstoornis bij adolescenten stelt. De angst voor stigma en het idee dat dit niet is toegestaan zijn hier belangrijke redenen voor. De promotie vindt plaats op dinsdag 12 december aan de VU te Amsterdam.

Uit het onderzoek van Laurenssen blijkt ook dat adolescenten met persoonlijkheidspathologie een hoge ziektelast ervaren, vergelijkbaar met volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis. De behandeling voor adolescenten met borderline symptomen die Laurenssen onderzocht, lijkt veelbelovend. Zij concludeert daaruit dat vroeg herkennen van symptomen van een persoonlijkheidsstoornis en vroeginterventie essentieel zijn voor adolescenten om ervoor te zorgen dat zij optimale zorg ontvangen.

Mentalization-Based Treatment

Ook vergeleek Laurenssen de effectiviteit van Mentalization-Based Treatment met een op maat gemaakte behandeling voor volwassen patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Beide behandelingen lieten goede resultaten zien na achtien maanden follow-up. Er waren na die maanden echter geen significante verschillen tussen beide behandelingen. Dit is in lijn met het idee dat goed gespecificeerde, gestructureerde behandelingen voor borderline persoonlijkheidsstoornis even effectief zijn, onafhankelijk van hun theoretische achtergrond. Dit versterkt het idee dat deels generalistische zorg kan worden geboden en deels specialistische zorg om behandeling voor borderline persoonlijkheidsstoornis toegankelijker te maken.


Bron: VU

>> meer over borderline persoonlijkheidsstoornis in de adolescentie

Deel deze pagina via:

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren