03-05-2017 Nieuwe cijfers over jeugdhulp en jeugdbescherming

Vorig jaar kregen 367.000 kinderen van 0 tot en met 17 jaar jeugdhulp. Dit komt overeen met bijna 11 procent van alle kinderen. Ruim een kwart van de kinderen die jeugdhulp krijgen komt uit een eenoudergezin. De percentages kinderen met jeugdhulp verschillen per gemeente. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week publiceerde. 

De rapportages zijn vooral bruikbaar om op hoofdlijnen inzicht te krijgen in landelijke en lokale trends in het gebruik van jeugdhulp en de toepassing van kinderbeschermings- en jeugdreclasseringsmaatregelen. Verder onderzoek kan meer inzicht in de cijfers opleveren, bijvoorbeeld door te kijken naar de verschillen tussen gemeenten.

Gezinssituatie

Van alle kinderen in Nederland groeit 15 procent op in een eenoudergezin. Kinderen die jeugdhulp krijgen komen relatief vaker uit een eenoudergezin (27 procent). Ook wonen deze kinderen vaker niet meer bij hun ouders, maar bijvoorbeeld in een instelling of op zichzelf.

Verschillen tussen gemeenten

Gemeenten met de hoogste percentages kinderen met jeugdhulp zijn Hoogezand-Sappemeer, Zoetermeer, Hillegom en Roermond. Meer dan 15 procent van de kinderen in deze gemeenten kreeg jeugdhulp. Ook in andere gemeenten in Groningen en Limburg wonen relatief veel jongeren die jeugdhulp ontvangen. In de gemeenten Schiermonnikoog, Staphorst, Edam-Volendam, Urk en Rozendaal kregen relatief de minste jongeren jeugdhulp (minder dan 6 procent).

Kindermishandeling

Voorlopige cijfers over kindermishandeling en huiselijk geweld zijn gebaseerd op gegevens van Veilig Thuis-organisaties. Vanwege de slechte onderlinge vergelijkbaarheid in de cijfers per regio zijn er geen landelijke cijfers opgenomen in de tabellen van het CBS.

Meer informatie

StatLine-tabellen Jeugdzorg
Rapport - Jeugdhulp 2016
Rapport - Jeugdbescherming en jeugdreclassering 2016
Nieuwsbericht CBS

Deel deze pagina via:

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren