02-11-2017 15 korte presentaties van onderzoek in de jeugd-ggz

Welke recente onderzoeksresultaten kunnen bijdragen aan effectieve jeugdhulp? Tijdens het congres Van wijk tot wetenschap kunt u in elke workshopronde 5 korte presentaties bijwonen over behandelingen en uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Zoals die over de RDI, een infrastructuur met daarin een grote hoeveelheid praktijkdata, die u mogelijk kunt gebruiken voor uw eigen onderzoek.

De jeugd-ggz verzamelt een schat aan praktijkdata van patiënten. Hoe krijgen we deze op een veilige manier beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek? Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en LUMC hebben hiertoe een research data infrastructure (RDI) gebouwd, die gegevens van ruim 117.000 kinderen bevat. Deze presentatie toont praktijkvoorbeelden van de RDI.

Praktijkdata

In de praktijk van de (kinder- en jeugd) psychiatrie wordt continu een veelheid aan gegevens verzameld. Vanaf aanmelding worden demografische en administratieve gegevens, diagnostische en ROM-vragenlijsten vastgelegd in het elektronische patiëntendossier. Voor praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek zijn deze gegevens van grote waarde. Echter, van deze data wordt nog nauwelijks gebruik gemaakt.

“Het is zonde dat elke onderzoeker opnieuw buitensporig veel moeite moet doen om praktijkgegevens te kunnen gebruiken.” - Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie.

117.000 kinderen

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het LUMC zijn, met een subsidie van ZonMw, jaren bezig geweest om deze praktijkdata samen te brengen in een Research Data Infrastructure (RDI). Via de RDI zijn ROM- en EPD-gegevens beschikbaar gemaakt voor onderzoek. De resultaten van dergelijk onderzoek kunnen gebruikt worden voor verbetering van de zorg in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Inmiddels bevat de RDI data van ruim 117.000 kinderen en jeugdigen en zijn er verscheidene onderzoeken die gebruik maken van de data uit de RDI.

Meer informatie


Deze presentatie wordt verzorgd op het congres Van wijk tot wetenschap door Annelies Laurenssen. Zij is beleidsmedewerker bij het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

>> informatie en aanmelden

>> meer over de RDI

Deel deze pagina via:

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren