Psychose bij kinderen en adolescenten

Een psychose is een toestand waarin iemand de werkelijkheid vertekend waarneemt. Hij/zij verliest het contact met de werkelijkheid, zoals anderen die beleven. Bij herhaalde psychoses gaat men steeds slechter functioneren. In ongeveer de helft van de gevallen resulteert de aandoening psychose in een meer blijvende vorm van schizofrenie (terugkerende psychotische periodes). In deze tekst wordt meestal de meer algemene term psychose gebruikt.

Het betreft een stoornis die gekenmerkt wordt door hallucinaties, waanideeën en verwardheid. Mensen die hallucinaties krijgen horen, zien, ruiken, voelen of proeven iets dat er niet is. Het horen van stemmen komt het meest voor.

Psychose komt niet zoveel voor. Het is wel een ernstige ziekte die, als de behandeling niet tijdig op gang komt, van lange duur kan zijn. Zeker in het beginstadium is het een lastig te herkennen aandoening. De signalen die zich voordoen bij kinderen en adolescenten kunnen ook op heel andere verschijnselen wijzen. Zo kunnen waanideeën of hallucinaties ook duiden op kinderlijke fantasieën van voorbijgaande aard. En psychoses kunnen optreden bij andere psychische aandoeningen zoals verslaving en manische depressiviteit.

Maar vanwege het belang van vroegtijdige behandeling is het altijd zaak om de signalen goed in de gaten te houden en bij twijfel een arts of hulpverlener in te schakelen. Deze zal op zijn beurt, wanneer nodig, een gespecialiseerd centrum raadplegen.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we deze tekst verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat het ons weten.

 
Annuleren

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren