Specialistische ondersteuning van huisartsen

Het is niet altijd gemakkelijk om psychiatrische problemen bij kinderen vroegtijdig te onderkennen en daarna adequaat te behandelen of zo nodig gericht te verwijzen. Karakter biedt huisartsen daarbij hulp in de vorm van specialistische ondersteuners (SOH-JGGZ). Het Kenniscentrum denkt mee over onderzoek naar deze ondersteuning.

Een SOH-JGGZ - meestal een ervaren GZ-psycholoog – ondersteunt de huisarts met consultatie, screeningsdiagnostiek en triage, kortdurende behandeling en overbruggingszorg. Zo nodig stemt de SOH-JGGZ af met de school, het wijkteam en andere betrokken zorgverleners. Omdat de SOH-JGGZ werkt vanuit de huisartsenpraktijk is de zorg laagdrempelig, niet stigmatiserend en letterlijk en figuurlijk dichtbij huis voor het kind en de ouders.

Onderzoek SOH-JGGZ

Samen met de betrokken gemeenten evalueert Karakter de inzet van de SOH-JGGZ. Hierbij brengen onderzoekers de tevredenheid van ouders en kinderen in kaart. Ook onderzoekt Karakter welke gevolgen de inzet van de SOH-JGGZ heeft op de verwijzingen naar de generalistische basis-ggz en de specialistische ggz. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie denkt mee over de onderzoeksopzet en -resultaten.

Meer informatie

>> lees verder op de website van Karakter

Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met Marieke Zwaanswijk via m.zwaanswijk@kenniscentrum-kjp.nl


Marieke Zwaanswijk

Senior beleidsmedewerker Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we deze tekst verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat het ons weten.

 
Annuleren

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren