ROM toolkit

Om effectieve zorg te kunnen leveren, is het een voorwaarde om te monitoren wat de professional doet tijdens behandeling. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van Routine Outcome Monitoring (ROM). Uit eerder onderzoek naar ROM blijkt dat het bespreken van de uitkomsten ervan met de patiënt een positief effect heeft op de alliantievorming tussen patiënt en behandelaar (Finn, 2007; Lambert, 2010). In potentie kan ROM dus een belangrijke bijdrage geven aan de behandeling.

De ervaring leert dat de implementatie van ROM vaak moeizaam verloopt, ook omdat clinici vinden dat de systematiek onvoldoende aansluit bij de behandelpraktijk. De Academische Werkplaatsen Jeugd hebben daarom een toolkit samengesteld met producten die het gebruik van ROM ondersteunen.

De producten in de toolkit zijn grotendeels in de praktijk ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd. Daarnaast beslaan de producten alle onderdelen van het ROM proces, van voorlichting en training van de professional tot de evaluatie van de methodiek.

Referenties

Lambert, M. J. (2010). Prevention of treatment failure: The use of measuring, monitoring, and feedback in clinical practice. Washington DC: American Psychological Association Press.

Finn, S.E. (2007). In our clients’ shoes. Theory and technique of therapeutic assessment. New York: Psychology Press.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we deze tekst verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat het ons weten.

 
Annuleren

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren