GGZ bij 0-6 jarigen

De meest belangrijke ontwikkelingsfase in het leven van ieder mens maken we door als foetus in de baarmoeder en daarna in de eerste levensjaren. De ontwikkeling verloopt in die jaren snel en de omgeving heeft een duidelijke invloed op de verdere ontwikkeling van het jonge kind. De invloed van deze jaren kan ingrijpend zijn, zowel positief als negatief, en een rol spelen in het ontstaan van psychopathologie.

De geestelijke gezondheidszorg voor het jonge kind richt zich op de zorg voor het kind met (een sterk vermoeden van de ontwikkeling van) psychopathologie en diens ouders, vanaf de zwangerschap (-9 maanden) tot en met de eerste levensjaren (0-6 jaar). Deze zorg beoogt, mede via het versterken van de ouder-kindrelatie, de ontwikkeling van het jonge kind in al haar facetten te bevorderen.

Het bieden van specialistische zorg aan jonge kinderen en hun ouders is nog een jong vakgebied binnen de geestelijke gezondheidszorg. Lange tijd is er gedacht dat jonge kinderen geen psychische problemen kunnen hebben of niet vatbaar kunnen zijn voor stress of andere omgevingsfactoren. Vroege ontwikkelingsachterstanden en psychopathologie werden dikwijls niet gesignaleerd, vanwege de gedachte dat specialistische zorg bij het jonge kind niet nodig is, of dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken en hulp te zoeken. Tegenwoordig weten we wel beter. Zorg rondom het jonge kind kan betrekking hebben op een brede range aan psychopathologie. Binnen het onderzoeksveld van vooral ASS, maar ook ADHD en geleidelijk aan externaliserende en internaliserende stoornissen is er dan ook steeds meer aandacht gekomen voor psychopathologie bij het jonge kind. De ontwikkeling van jonge kinderen is enerzijds sterk afhankelijk van de biologische aanleg voor psychopathologie, anderzijds speelt de kwaliteit van de ouder-kindrelatie en de omgeving waarin ze opgroeien hier ook in mee. Dit kunnen belangrijke stimulatoren of juist stressoren zijn in de ontwikkeling van het jonge kind. Vroege ervaringen hebben in grote mate invloed op de ontwikkeling van het kind. Het is dus zeer belangrijk om problemen tijdig te signaleren en op een juiste wijze te adresseren, zodat snel gerichte zorg geboden kan worden.

Met dit thema geven we op een overzichtelijke wijze een weergave van de ontwikkelingen op het gebied van zorg voor het jonge kind en de wetenschappelijk onderbouwde elementen in de diagnostiek en behandeling. De focus ligt hierbij op het jonge kind tijdens de zwangerschap (met een leeftijdsondergrens van -9 maanden) tot om en nabij 6 jaar.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we deze tekst verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat het ons weten.

 
Annuleren

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren