Nieuws

22-03-2017 Schrijf u nu in voor de HoNOSCA-basistraining

Wilt u het meetinstrument HoNOSCA gaan gebruiken? De HoNOSCA-training voor zorgprofessionals leert u de benodigde vaardigheden. Op 11 mei organiseert het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie weer een basistraining. U kunt zich aanmelden tot 4 mei. 

De basistraining staat in het teken van het leren scoren met HoNOSCA. Wat is HoNOSCA en welke mogelijkheden biedt dit meetinstrument? Deelnemers krijgen onder andere algemene en praktische uitleg over het gebruik van HoNOSCA en oefenen twee casussen aan de hand van een filmopname. 

HoNOSCA is een door Stichting Benchmark GGZ (SBG) aanbevolen ROM-instrument voor kinderen en jeugdigen en het enige instrument dat behandelaars zelf invullen. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie biedt als enige in Nederland de basistraining, hertraining en intervisiebijeenkomst over HoNOSCA aan.

De HoNOSCA-training wordt georganiseerd door het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie in samenwerking met Boerhaave Nascholing en vindt plaats bij het Kenniscentrum in Utrecht. De training is gratis voor professionals die werken bij instellingen die zijn aangesloten bij ROMCKAP. Accreditatie voor de training is toegekend door NIP (K&J) / NVO, NVvP en V&VN.

Meer informatie
Aanmelden

Neem bij vragen gerust contact op met het Kenniscentrum op via m.verhave@kenniscentrum-kjp.nl of 030 - 227 0415.

16-03-2017 2 vacatures bij het Kenniscentrum

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie is op zoek naar een trafficmanager, die zich gaat bezighouden met het organiseren van bijeenkomsten, evenementen en congressen. Daarnaast is er een vacature voor de functie van webredacteur, voor het beheren van de verschillende websites, socialmedia-kanalen en apps. Solliciteren kan vóór 23 maart.

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie is een landelijke netwerkorganisatie waarin professionals, experts, onderzoekers, ouders en kinderen samenwerken aan de wetenschappelijke onderbouwing van het dagelijkse werk in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Het Kenniscentrum vertaalt wetenschappelijke kennis over de grote thema’s binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie in praktische protocollen. Deze protocollen zijn beschikbaar via de website via onlinekanalen gericht op verschillende gebruikersgroepen: professionals, ouders, jongeren, gemeenten en leerkrachten. Ouders en kinderen beschikken zo over betrouwbare informatie, die hen in het gesprek met de behandelaar kan helpen bij het proces van gezamenlijk beslissen over bijvoorbeeld de keuze van de behandeling. Aan gemeenten wordt relevante, betrouwbare kennis aangeboden over de inhoud van de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Trafficmanager

De trafficmanager houdt zich bezig met het regelen en organiseren van bijeenkomsten, evenementen en congressen, en de productie en publicatie van bijbehorende materialen (papieren, digitaal en andere producten). De werkzaamheden omvatten onder andere:

 • Aansturen en begeleiden van productieprocessen
 • Relatiebeheer met leveranciers, klanten en deelnemers
 • Presenteren van het Kenniscentrum op congressen en bijeenkomsten
 • Verzorgen van communicatie bij evenementen
 • Maken van begrotingen en bewaken van planningen
 • Ondersteunen van senior beleidsmedewerker en de directie

>> Meer informatie

Webredacteur

De webredacteur beheert de verschillende websites, socialemediakanalen en apps van het Kenniscentrum. De werkzaamheden omvatten onder andere:

 • Beheren en up-to-date houden van onze verschillende websites, socialemediakanalen en apps.
 • Analyseren en evalueren van de verschillende websites.
 • Verbetervoorstellen doen voor onze website op basis van data en inbreng van experts.
 • Optimaliseren van de website/webpagina’s.
 • Contact onderhouden met verschillende samenwerkingspartners van het Kenniscentrum.
 • Bijdragen aan ontwikkeling nieuwe website.
 • Ondersteunen van de senior beleidsmedewerker.

>> Meer informatie

08-03-2017 Nieuwe richtlijn ‘Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen’

De jeugdgezondheidszorg kan vanaf nu aan de slag met de nieuw ontwikkelde jgz-richtlijn ‘Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen’. De richtlijn biedt jgz-professionals handvatten om gezond slaapgedrag bij kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen. Daarnaast geeft de richtlijn sturing aan jgz-professionals bij het voorkomen en verminderen van slaapproblematiek bij kinderen. Drie experts van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (Frits Boer, Kristiaan van der Heijden en Ed de Bruin) werkten aan de richtlijn mee.

Bij het ontwikkelen van deze richtlijn is de expertise van diverse sectoren meegenomen. Dit resulteerde in een aanzienlijke bijdrage van uitvoerende jgz-professionals, wetenschappers en inhoudelijke experts uit de kindergeneeskunde, slaapgeneeskunde, orthopedagogiek, kinder- en jeugdpsychiatrie, ontwikkelingspathologie en verstandelijk gehandicaptenzorg. Daarnaast is de richtlijn geoptimaliseerd met behulp van feedback van jgz-professionals, onder meer door toevoeging van de bijlage ‘Sensitief opvoeden en een kind dat niet slaapt’.

Meer informatie

Bekijk de jgz-richtlijn (website Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ))

De jgz-richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. Binnenkort verschijnen diverse producten die de implementatie en borging van de richtlijn bevorderen.

Zie ook: Jongeren met slaapproblemen binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie

02-03-2017 Referatencyclus de Bascule 2017

Save the dates!

Na het succes van de vorige referatencyclus organiseert de Bascule ook dit jaar weer een referatencyclus voor professionals die vanuit hun werk te maken hebben met kinderen en jongeren met psychiatrische problemen. Vanuit ons motto: Samen, beter,hebben we deze referatencyclus opgebouwd rondom het thema samenwerken. Diverse deskundigen van binnen en buiten de Bascule laten zien hoe we in de jeugdhulp met diverse partners samenwerken om de kinderpsychiatrische zorg voor kinderen, jongeren en hun ouders te verbeteren en hoe wetenschappelijk onderzoek hier een bijdrage aan kan leveren.

De referaten vinden plaats in het AMC op zes dinsdagen in 2017 en een dinsdag in 2018, steeds van 17.00 tot 19.00 uur.

Meer lezen over Referatencyclus de Bascule 2017
01-03-2017 Deel uw kennis op 'Van wijk tot wetenschap' 2017

Sinds de transitie zijn steeds meer initiatieven ontstaan om kennis te delen en samen te werken binnen de brede jeugdhulp. Er is veel betrouwbare kennis voorhanden over de vraag welke hulp effectief is voor welke kinderen en jongeren. Maar hoe passen we deze kennis als samenwerkingspartners efficiënt toe? Welke initiatieven tot samenwerking zijn er al en kunnen een startpunt zijn voor anderen? Meld u nu met uw samenwerkingspartner aan om uw initiatief te presenteren in een workshop. Of presenteer uw onderzoeksresultaten die kunnen bijdragen aan effectieve jeugdhulp.

Meer lezen over Deel uw kennis op 'Van wijk tot wetenschap' 2017
23-02-2017 Van wijk tot wetenschap 2017: samen ontwikkelen

'Samen ontwikkelen' luidt het thema van de tweede editie 'Van wijk tot wetenschap', hét kenniscongres voor samenwerking in de brede jeugdhulp. Na het succes van 2016 zet het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie op 23 november een volgende stap, samen met de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Meer lezen over Van wijk tot wetenschap 2017: samen ontwikkelen
23-02-2017 Directeur Ariëlle de Ruijter neemt afscheid van het Kenniscentrum

Directeur Ariëlle de Ruijter verlaat het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie voor een nieuwe uitdaging bij het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Amsterdam-Diemen. Zij heeft er in 8 jaar tijd voor gezorgd dat het Kenniscentrum zich kon ontwikkelen tot dé schakel tussen de wetenschap en de praktijk van de jeugd-ggz. Altijd met het ideaal van de beste zorg voor kinderen met psychische problemen voorop.

Meer lezen over Directeur Ariëlle de Ruijter neemt afscheid van het Kenniscentrum
22-02-2017 Staatssecretaris Van Rijn ontvangt aanbevelingen voor hulp aan slachtoffers van loverboys

“Laten we niet naïef zijn” benadrukte staatssecretaris Martin van Rijn (ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport) bij het in ontvangst nemen van aanbevelingen voor hulp aan kwetsbare slachtoffers van loverboys of mensenhandel. "Er zijn nog steeds kwetsbare jongeren die tussen de kieren van onze aanpak glippen."

Meer lezen over Staatssecretaris Van Rijn ontvangt aanbevelingen voor hulp aan slachtoffers van loverboys
15-02-2017 Nieuw lid: GGZ Delfland

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie verwelkomt GGZ Delfland als nieuw lid. De 25 ledenorganisaties maken de Vereniging Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie financieel mogelijk en vormen samen met ouders, jongeren, gemeenten en leerkrachten een uitgebreid, sterk kennisnetwerk. 

Meer lezen over Nieuw lid: GGZ Delfland
01-02-2017 4 maatregelen om e-health te bevorderen

E-health biedt vele mogelijkheden om de zorg te verbeteren, maar deze worden nog te weinig gebruikt. De werkgroep E-Community stelde daarom het onderzoeksrapport ‘Beter met elkaar’ op. In dit rapport doet de werkgroep 4 concrete aanbevelingen om de mogelijkheden van digitalisering beter te benutten. Tijdens de E-healthweek nam minister Edith Schippers het rapport en de aanbevelingen in ontvangst.

Meer lezen over 4 maatregelen om e-health te bevorderen
31-01-2017 Psycho-educatieboek over gedragsproblemen

Onlangs verscheen bij Hogrefe ‘Gedragsproblemen bij kinderen; wegwijzer voor ouders van kinderen met brutaal, boos of agressief gedrag’ van Walter Matthys en Christine Boersma, een boek voor ouders, geschreven in eenvoudig Nederlands.

Meer lezen over Psycho-educatieboek over gedragsproblemen
18-01-2017 Conferentie over hulp aan slachtoffers van loverboys en mensenhandel

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB) of psychische problemen zijn extra kwetsbaar om slachtoffer te worden van loverboys of mensenhandel. Het Landelijk Kenniscentrum LVB organiseert op donderdagmiddag 16 februari een conferentie over hulp aan deze jonge (potentiële) slachtoffers. Tijdens de conferentie maakt u kennis met de inzichten en good practices die zijn voortgekomen uit het project ‘Aanpak minderjarige slachtoffers mensenhandel en loverboyproblematiek LVB/GGZ', in samenwerking met het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. 

Meer lezen over Conferentie over hulp aan slachtoffers van loverboys en mensenhandel
11-01-2017 Inschrijven HoNOSCA-hertraining en intervisie (21 maart)

Wilt u het meetinstrument HoNOSCA gebruiken en heeft u de basistraining al gevolgd? Of bent u op zoek naar de ervaringen van anderen om te toetsen of u op dezelfde wijze meet? U kunt een HoNOSCA-hertraining en/of -intervisietraining volgen op 21 maart.

Meer lezen over Inschrijven HoNOSCA-hertraining en intervisie (21 maart)
11-01-2017 Zelftest van Mindmasters is betrouwbaar

Tijdens de nationale e-healthweek (van 21 t/m 27 januari) staan de voordelen van digitale zorg voor de patiënt centraal. Een van de e-healthtoepassingen voor de jeugd is Mindmasters.nl. Op deze website hebben al veel jongeren de toegankelijke zelftest ingevuld. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie hecht grote waarde aan wetenschappelijke onderbouwing van e-healthtoepassingen en deed onderzoek. De zelftest blijkt een betrouwbaar instrument om de psychische gezondheid van jongeren in kaart te brengen. 

Meer lezen over Zelftest van Mindmasters is betrouwbaar
04-01-2017 Generieke module ‘Psychische klachten in de kindertijd’ in consultatiefase

Wat is goede zorg voor kinderen met psychische problemen? Opvoedhulp, ondersteuning, zorg en behandeling kunnen een positieve invloed uitoefenen. Maar wat zijn nu precies de werkzame elementen? In de generieke module ‘Psychische klachten in de kindertijd’ komt kennis samen van experts uit het brede jeugdhulpveld. Inmiddels is de consultatiefase gestart en kunnen belanghebbenden reageren op de concepttekst.

Meer lezen over Generieke module ‘Psychische klachten in de kindertijd’ in consultatiefase

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren