• Nieuws
  •  > 
  • Nieuws 2018
  •  > 
  • OuderschapsKID: aandacht voor ouderschap in de behandelkamer
29-03-2018 OuderschapsKID: aandacht voor ouderschap in de behandelkamer

Tachtig procent van de ouders voelt zich onvoldoende ondersteund in hun ouderschap door de ggz. Dit was een van de eyeopeners tijdens het congres Psychische problemen en ouderschap op 8 maart. Met de online OuderschapsKID van het Trimbos Instituut hebben professionals in de ggz nu meer tips en tools tot hun beschikking om dit te veranderen.

Maar hoe krijgt u ouderschap en de aandacht voor kinderen de behandelkamer binnen? Als behandelaar kunt u vragen hebben als: Hoe zit het met het beroepsgeheim? Hoe doorbreek ik de intergenerationele overdracht van psychische problemen of verslaving? Wat is de relatie met armoede?

Volgens het Trimbos Instituut is het belangrijk de focus te houden op waar het echt om gaat: de ouders én hun kinderen. Praten over ouderschap zou normaal moeten zijn gedurende de behandeling, niet alleen als er zorgen zijn op dat gebied.

“We worden om de oren gegooid met methodieken, checklijsten, protocollen. (…) Maar naast iemand gaan zitten, het verhaal achter de problemen horen zonder vooroordelen en daarbij aansluiten: ook dat is zo vreselijk hard nodig omdat het verbinding oplevert, echt gehoord worden, het een appel doet op eigen krachten en al aanwezige kennis en ervaring.” - ouder tijdens het congres Psychische problemen en ouderschap op 8 maart

Met de OuderschapsKID biedt het Trimbos Instituut professionals in de ggz online tips en tools. Deze zijn ingedeeld in 3 delen:

  • Deel 1: Doorbreken we de cirkel? Over de intergenerationele overdracht van problemen van de ouders naar de kinderen
  • Deel 2: Kwetsbaar ouderschap: contextueel behandelen. Over een systeemgerichte benadering.
  • Deel 3: Samenwerken voor goed ouderschap. Over beschikbaar zijn van professionals met verschillende deskundigheid.

>> bekijk de OuderschapsKID

Deel deze pagina via:

Mogen we je vragen een beknopt profiel aan te vragen?

Niet verplicht, wel zo handig voor de andere leden om te zien wat je betrokkenheid bij het Kenniscentrum inhoudt.

Let op: deze informatie wordt niet getoond aan niet geregistreerde bezoekers en wordt verder nergens voor gebruikt zonder jouw expliciete toestemming.

Ik ben:

Annuleren